Двамата са обсъдили теми от европейския дневен ред, включително и предизвикателствата, породени от пандемията от COVID-19

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с европейския комисар по вътрешен пазар Тиери Бретон. В рамките на разговора им в Министерския съвет европейският комисар Бретон поздрави премиера Янев за работата на ръководеното от него служебно правителство в интерес както на българските граждани, така и на европейските граждани в контекста на членството на България в Европейския съюз. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Янев: Потенциалната коалиция трябва да бъде от партии с различен мироглед

Министър-председателят Стефан Янев и европейският комисар Тиери Бретон обсъдиха теми от европейския дневен ред, включително предизвикателствата, породени от пандемията от COVID-19. Еврокомисар Бретон изтъкна, че в цяла Европа лидерите се налага да взимат тежки и непопулярни решения, полагайки усилия да се справят с кризата. В този смисъл Бретон посочи, че настоящото му посещение в София е израз на пълната му подкрепа за борбата на България срещу пандемията.

Премиерът Янев запозна европейския комисар с част от мерките на служебния кабинет за подкрепа на гражданите и бизнеса в кризата. Министър-председателят изтъкна, че зеленият сертификат е въведен, така че да няма локдаун в страната. Същевременно са налице достатъчно ваксини за всеки, който има желание да се ваксинира срещу COVID-19. Премиерът Янев акцентира също върху въпроса за даряването на ваксини на трети страни, като по думите му е необходима допълнителна гъвкавост на европейско ниво, така че да има възможност да се оказва по-голяма и бърза подкрепа.

В рамките на срещата бе обсъдена и темата за европейската сигурност и отбраната, като във фокуса на разговора беше киберсигурността. Министър-председателят Стефан Янев и европейският комисар Тиери Бретон изразиха сходни позиции по отношение на нарастващото значение на киберсигурността за Европейския съюз и се съгласиха, че е в интерес на ЕС да се работи още по-активно по темата, отбелязват от правителствената пресслужба.

Премиерът Стефан Янев: Никой не трябва да бъде ощетен от зеления преход

„Единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве и в борбата с пандемията Европейската комисия не може да се меси в неговата работа”, каза по-рано днес пред журналисти Тиери Бретон, цитиран от БТА

„Нивото на ваксинирани в ЕС е 76 процента, но в някои държави нивото на ваксинация е твърде ниско и затова дойдох тук, за да видим как можем да ви помогнем”, каза Бретон.

„Отговорността за здравето е на страните членки, ЕС има нулева отговорност за това”, каза Бретон. „Отговорността е на България да има собствена здравна стратегия, но моя отговорност е всяка страна да получи, всичко което е необходимо, за да се бори с пандемията. България има достатъчно ваксини и засега това е единствения инструмент за борба с пандемията”, посочи Тиери Бретон. „Ваксините са ефективни - три милиарда хора на планетата вече са ваксинирани”, подчерта той.

„България не е остров и може би има конкретна причина за такова ниско ниво от 28 процента ваксинирани. Проблемът е, че с наближаваща следваща вълна в България, има риск тя да се превърне в клъстер, но това е риск и за всички останали граждани”, посочи еврокомисарят. Възможно е да има български вариант на вируса, защото много българи не са ваксинирани и това ще бъде много лошо, каза Бретон.

Без подписване на информирано съгласие преди ваксинация срещу COVID-19

„Виждам фалшиви новини, че ЕС ви дава заповеди какво да се прави, но това не вярно - само държавите решават какво да правят. В ЕС обаче сме солидарни и мога да ви помогна, но само в рамките на моите правомощия”, посочи Тиери Бретон.

„Цифровият сертификат е инструмент, който сме разработили, за да не сме риск за останалите хора”, посочи още еврокомисарят.

„Навсякъде има антиваксъри. Няма държава, където те да са по-малко или повече. Когато започна пандемията, 60 процента от хората в България са отговорили, че възнамеряват да се ваксинират, но после това се промени. В началото е нормално човек да се колебае, но сега виждаме, че няма странични ефекти от ваксините, те са ефективни и това е решението за борба със следващата вълна”, каза Тиери Бретон. „По-големият брой хора в болниците не са ваксинирани”, заяви той.

„Нямам обяснение за ниското ниво на ваксиниране”, каза Бретон. „Единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве и ЕК не може да се меси”, подчерта отново Бретон. „Моята отговорност е държавата да получи всичко необходимо, за да си свърши работата, да има цифров сертификат и ваксини, за да може хората да пътуват”, отново изтъкна Тиери Бретон.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.