Темата коментира социолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов

Очакван ли бе развоят на балотажа и имаше ли изненади предвид ниската избирателна активност? Темата в ефира на "Твоят ден" коментираха социолозите Димитър Ганев от "Тренд" и Първан Симеонов от "Галъп".

Симеонов сподели, че пълната мобилизация на ГЕРБ и ДПС са давали шансове за Герджиков, но тези очаквания не са се оправдали. "Подкрепата сред електората на ДПС е 3 към 1, но активността им не бе голяма", отчете социологът. По думите му през 2016 г. Радев е бил изненада, а инерцията му е била причина за победата.

При 99,82% от протоколите: Радев печели балотажа с голяма преднина

"Балотажът беше протоколен мач, победата на Радев бе предизвестена", смята Симеонов. Според него "Продължаваме Промяната" са показали "изход от задънена улица в една много изморителна година". Той смята още, че Корнелия Нинова е "хлъзгав играч", защото играе за собственото си спасение и от нея може да се очаква всичко.

Димитър Ганев отбеляза, че на балотажа са гласували два пъти по-малко от избирателите ДПС. "Герджиков нямаше кой знае каква голяма възможност за мобилизиране на електорална периферия. Вероятно това се дължи на слаба кампания", предположи той. И допълни, че активността не е изненадваща предвид факта, че това са били четвърти избори за една година, а победителят е бил предизвестен предвид преимуществото на Радев на първи тур.

"Новият кабинет ще оцелее, докато някоя от четирите партии види по-голям интерес в предсрочни избори. Това обаче няма да е скоро", прогнозира Ганев.

Според двамата социолози нито БСП, нито "Има такъв народ" имат интерес от нови предсрочни избори.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.