След обявяването на данните дойдоха и реакциите на партиите

България направи своя избор - Румен Радев е новият стар президент. Двойката Радев - Йотова получи два пъти повече гласове от тази на Анастас Герджиков и Невяна Митева. Първите думи на държавния глава в изборната нощ бяха, че хората са избрали промяна. След загубата ректорът на Софийския университет няма да остане в политиката.

Убедителна победа на балотажа и нов петгодишен мандат. Така може да бъде обобщен вчерашният изборен ден. Централната избирателна комисия вече е готова с резултата. При 100% преброени протоколи той показва 66.7% за Румен Радев. С близо 35% по-нисък резултат Анастас Герджиков губи битката за президентския пост. За него вота си са дали 31.8 на сто от отишлите до секциите вчера. Пресметнато в гласове, Радев е събрал с над 805 000 повече.

С емоциите от победата дойде време и за равносметката. „Приключи един безпрецедентен месец на два вида избори, в които ясно се открои желанието на нашия народ за промяна, за скъсване на корупцията с грабежа и беззаконието, за отстраняването на мафията от властта. Връщането на статуквото на бял кон не се състоя”, посочи Радев.

Държавният глава посъветва. „Новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да простят”, допълни президентът.

ОФИЦИАЛНО: Румен Радев печели изборите

Волята на народа дала ясна посока за важните теми пред бъдещия кабинет. „Трябва да се види отчетливо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система. Да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци”, обясни Радев.

Равносметка имаше и в личен план. „Посвещавам тази победа на моя баща, който, за съжаление, не е сред живите. Той ме направи силното и смело момиче. В политически план - посвещавам тази победа на един голям българин, който пръв ни се довери преди пет години - на Стефан Данаилов”, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова.

Зад Румен Радев и Илияна Йотова застанаха близо 200 души Инициативен комитет. „Аз го познавам от 25 години и му вярвам страхотно, това е достатъчно. Кого другиго да подкрепя”, каза журналистът Симеон Идакиев.

Радев: Връщането на статуквото на бял кон не се състоя

Да празнуват победата на Радев и Йотова дойдоха и лица от т. нар. „вътрешна опозиция” в БСП. „Това е една убедителна победа на тандема  Радев - Йотова, в която заслужена роля имат и българските социалисти. Днес е един много хубав ден. Проблемите за Нинова започват от днес”, посочи Кирил Добрев.

С победата на Радев и Йотова не приключва техният мандат. Неговият край ще бъде през януари 2022 г. Тогава ще започне и вторият.

Проф. Анастас Герджиков след загубата

Професор Анастас Герджиков отчете загубата си и поздрави Румен Радев за победата. Според кандидата за държавен глава огромна роля за резултата на изборите са изиграли действията на служебния кабинет.

„Честито на победителите! Всички се надяваме, че следващите пет години за доброто на българския народ ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози от последните седмици”, обясни проф. Герджиков.

Равносметката беше направена минути след края на изборния ден. „Основната вина, че не получихме по-добър резултат, е наша. Очевидно не достигнахме до сърцата на всеки българин”, смята кандидатът, загубил вота.

Според Герджиков има няколко причини, които са им попречили да спечелят изборите. „Непрестанно през последните 40 дни повтаряха само едно: „Вие сте свързани с дадени партии и с дадени хора”. Това не е истински дебат”, уточни той.

По думите му играта за балотажа не била честна. „Целият държавен апарат работеше за действащия президент. Това означава, че репресиите на силовите министерства бяха в полза на тази кампания на господин Радев”, допълни Герджиков.

СЛЕД БАЛОТАЖА: Радев очаква кабинет, Герджиков няма да става политик

Той посочи и примери, с които по думите му вътрешният министър Бойко Рашков манипулирал обществото. „Оправдавайки се за това, че Икономическа полиция е влязла в Софийския университет, той използва това оправдаване, за да направи още една инсинуация и тя беше, че в СУ едва ли не сме раздавали аванси на някакви фирми преди да са си свършили работа - това не е вярно”, категоричен е Герджиков.

Инсинуация било и твърдението, че гласовете от Турция ще бъдат решаващи. „Чухме, че вотът в Турция ще бъде толкова масов, че ще обезсили българския този тук. Видяхме, че гласът на ДПС се раздели сравнително равномерно между мен и г-н Радев”, добави Герджиков.  

ПОБЕДИТЕЛИ И ПОБЕДЕНИ: Равносметката на инициативните комитети

След битката за президентския стол проф. Герджиков се връща към академичната си кариера. „Това, което е сигурно, е че няма да поема по пътя на политиката”, завърши той.

Реакциите на политическите партии след обявяването на данните

Политическите партии, които подкрепяха Румен Радев и Илияна Йотова, ги поздравиха за победата. От ГЕРБ заявиха, че ще направят анализ дали състезанието между Радев и Герджиков е било честно. Част от парламентарните партии обявиха дали и как биха работили в бъдеще с президента Радев.

„Продължаваме Промяната” нееднократно декларираха подкрепа за него. „Ние сме готови да работим с този президент. Знаем как той работи и знаем, че слага България над всичко. Така че запретваме ръкави и ни чака много работа, но заедно ще успеем”, обясни съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Събитията, които белязаха първия мандат на Румен Радев

От ГЕРБ отчетоха, че Анастас Герджиков е бил достоен за поста, но приемат изборния резултат. „Това не означава, че няма да направим своите анализи за това каква беше кампанията и доколко беше честно това състезание”, коментира Деница Сачева.

Въпреки острите думи на лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова по адрес на „Дондуков” 2 от последните дни, тя отдаде заслуженото. „Смазваща разлика, поздравяваме победителите Радев и Йотова, пожелаваме им един успешен мандат”, каза Нинова.

Поздравления дойдоха и от „Дa, България”. В позиция до NOVA от там посочват, че очакват с края на изборите да приключи периодът на политическа нестабилност и България да поеме уверено по нов път.

„Възраждане” пък са готови на разговори. „Ние винаги можем да водим диалог. Президентът на държавата е този, който олицетворява държавното единство, но това, че ще видим диалог - не означава, че ще имаме разбирателство”, уточни лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Социолози: Победата на Радев беше предизвестена

В нощта на балотажа част от партиите изразиха увереност в съставянето на бъдещо коалиционно правителство. „Ще намерим сечението, сигурни сме. От първите ни разговори до последния сме планирали 4-годишен мандат”, заяви Нинова.

„Започваме да работим детайлно, така че да съставим ясен, точен и конкретен план как да направим България едно много по-хубаво място за живот през следващите четири години”, заяви Асен Василев.

Очаква се и указът на президента Румен Радев за свикването на 47-ото Народно събрание. Вероятно първото заседание ще е още тази седмица.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.