За пътя от авиобазата до "Дондуков" 2

За пътя на Румен Радев към „Дондуков“ 2 и събитията, белязали първия му мандат като президент. Ето каква е равносметката за петте години на петия президент.  

При 99,82% от протоколите: Радев води с огромна преднина на балотажа

Преди политиката за генерал Румен Радев бяха изтребителите. През 2015 г. военен летец номер едно показа, че преди изтребителите, са хората му. И подаде оставка заради състоянието на авиацията - за първи път. За няколко часа беше разубеден от Бойко Борисов и остана начело на бойната ни авиация за още година. А после хвърли оставка. Окончателно.

„Съжалявам, че си загубих времето с Радев тогава. Обикновено, който ме излъже веднъж, няма възможност да го направи втори път”, каза тогава експремиерът. Малко по-късно Радев смени изтребителите с избиратели.

„Румен Радев е нашият кандидат за президент”, обяви Корнелия Нинова през 2016 г.

С амбицията да стане петият президент на България, Радев тръгна към „Дондуков” 2.  Заедно с Илияна Йотова. Издигнати от Инициативен комитет,  подкрепен от БСП и АБВ. На изборите новият политик излезе първи, но не достатъчно убедително. За да спечели, му трябваше още седмица. А числото 13 му донесе късмет.

Радев: Връщането на статуквото на бял кон не се състоя

Радев спечели президентството. А кабинетът „Борисов” 2 подаде оставка. Още преди старият президент да предаде властта на новия, започнаха конституционни спорове кой ще назначи служебно правителство.

Преди да е положил клетва, Румен Радев взе страната на Русия. Пред френския канал France 24 той се обяви срещу санкциите за Москва заради анексирането на Крим. А после петият президент се закле. Още в първите дни на мандата си Радев назначи първи служебен кабинет.

А после дойде ред и на редовната власт. В началото тонът между „Дондуков” 1 и 2 беше толерантен. Докато не стана въпрос за авиацията. Повече от две години продължи спорът дали да купим „Грипен” или F-16. Кабинетът не послуша бившия командир и сключи сделка за F -16. А Радев наложи вето, което беше отхвърлено.

Между самолетите имаше време и за почит към първия президент. После премиер и президент заедно дадоха начало на Европредседателството. Но острият тон между първите в държавата се задълбочи по редица теми. Включително заради Делян Пеевски.

Какви са реакциите в Славяново след победата на Румен Радев?

След три години на словесни престрелки с правителството, Радев свали доверието си към кабинета „Борисов” 3. Месеци по-късно двамата първи в държавата се скараха и заради дронове.

По време на мандата си, Радев отказа да назначи Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. А по-късно върна и указа за назначаване на обвинител №1 Иван Гешев. През юли 2020 година прокуратурата влезе в президентството. В отговор - под прозорците на властта започнаха протести. А държавният глава излезе при недоволните.

По време на мандата си Румен Радев изпрати четири Народни събрания и сформира три служебни кабинета. А в единият се оказа, че е назначил противоконституционно министър.  Въпросът за родината стана повод за напрежение между ДПС и президента.

И отново дойде време за избори. За пет години, петият президент е наложил 28 пъти вето на закони.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.