Първи коментар след излизането на данните от exit poll

Румен Радев с първи коментар след излизането на данните от exit poll, които показват победа на балотажа и втори мандат на „Дондуков” 2.

„Демокрацията функционира благодарение на вас”, каза Радев, който благодари на подкрепилите го за втори мандат. Той поздрави и опонента си за поста Анастас Герджиков, както и останалите, влезли в битката за „Дондуков” 2, за това, че са дали своите идеи и принос в кампанията.

По думите му очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо, не са се сбъднали.„Връщането на статуквото на бял кон не се състоя. Въпреки огромните пари, въпреки инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно с фалшиви новини и режисирани скандали”, заяви новият стар президент. 

Според Радев България е издържала изпита по демокрация. „Не се поддаде на опитите да се посее етническо разделение - много важно, според мен. Мога да заявя, че разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата”, добави още държавният глава.

„Благодаря на всички, които гласуваха и подкрепиха нашата кандидатура с г-жа Илияна Йотова. Благодарим на щаба и на нашия прекрасен Инициативен комитет, които застанаха с имената и авторитета си редом до нас. На партиите, които ни подкрепиха, и с които споделяме общи идеи, каузи и цели за бъдещето на България”, добави още избраният за втори мандат.

Той отчете, че в страната е приключил един „безпрецедентен политически месец”. „Месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на народа за промяна, за скъсване с корупцията, с грабежа и беззаконието, за отстраняването на мафията от властта”, допълни още президентът. 

 

 

Слоганът „С Вас сме” той обясни, че остава кредо на президентската двойка и за в бъдеще. „Това е победа на взаимното ни доверие. Победа на разума и на единната ни вяра и желание за законност и справедливост, на солидарното ни чувство, че заедно можем да успяваме. България излиза от застоя и автокрацията на пътя на развитието, на свободата и на модернизацията. Аз съм оптимист”, завърши Радев.

Съставянето на нов парламент

Радев е категоричен, че новият парламент няма право на грешка и протакане. „Хората няма да простят. Всяка от партиите, която пренебрегне това, ще бъде самоубийствено. Ще бъде отречено от хората, ако партиите тръгнат срещу волята на народа”, коментира държавният глава.

Очакванията на обществото ни, по думите му, са, че трябва да се види отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социална и икономическа криза през зимата и да вземе отлагани с години решения.

„Борбата с пандемията остава приоритетна задача. Новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, особено когато залогът е за българската идентичност и история и правата на нашите сънародници зад граница”, уточни още Радев.

 

 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.