Представители на четири партии обсъждат отделни ресори

Стартира серия от разговори за съставяне на коалиционно правителство. Те са инициирани от "Продължаваме Промяната", а на масата на преговори са поканени ИТН, БСП и „Демократична България”.

Във вторник разговорите започнаха в 10.00 ч. Първите дискусии на експертните групи са в ресорите "Енергетика", "Икономика", "Правосъдие" и "Транспорт". 

Започват преговорите на работните групи за съставяне на кабинет

Към преговорите партиите тръгнаха с оптимизъм и обща цел – съставяне на правителство до края на годината. „Това не са преговори като търговия политика срещу политика. Тук идеята е първо да чуем всички политики”, заяви Кирил Петков.

Политическа воля за това е налице - потвърдиха и партиите, които седнаха на масата на преговорите – „Има такъв народ”,  БСП и „Демократична България”.

„Аз мисля, че това е реалистично. Не мисля, че имаме коренни различния. По-скоро детайли, които да уточним, както и отделнике мерки”, каза Любомир Каримански.

„Тези надежди са почти задължителни. Най-малко трябва да съставим мнозинство за приемането на бюджета, за да не оставяме хората в тези криза без помощ от държавата”, коментира Корнелия Нинова.

„Бих оценил като високи шансовете за съставяне на правителство с участието на „Демократична България”, но все пак сме в началото на преговорния процес”, посочи Атанас Славов.

СЛЕД ИЗБОРИТЕ: Ще излезе ли страната от политическата криза

Повече от 5 часа обаче отне на експертите да очертаят основните проблеми в енергетиката. От БСП предложиха да се намали ДДС-то на тока, парното и газа, както и да има конкретни помощи за енергийнобедните. Да се договорят по-големи доставки на азерски газ у нас и да се преструктурира или закрие Българския енергиен холдинг пък настояха от партията на Слави Трифонов. „Спешна подкрепа за домакинствата с доходи под и на линията на бедност с безплатна доставка на 200 киловатчаса енергия месечно за едно домакинство  - включително за пенсионери и безработни. Това е валидно, ако КЕВР вдигне цените на регулирания пазар”, посочи Таско Ерменков.

„Българската енергетиката е тежко потънала в корупция. Ако това правителство, което създаваме, не започне от там, нищо няма да се случи”, каза Мартин Димитров.

Правосъдната реформа да започне със закриването на специализираните съдилища и спецпрокуратура - предлагат бъдещите партньори.

„Думичката „корупция” в момента е бранд, който е свързан с България и трябва да го обърнем в „държавата, която за най-кратко време е успяла да изкорени най-големия си бич”, каза Кирил Петков.

Нулева търпимост към корупцията, помощите за бизнеса да продължат, а Българската банка за развитие да не се приватизира са част приоритетите в икономиката. 

Консултации по тема "Транспорт" 

 

Консултации по тема "Правосъдие" 

 

Консултации по тема "Енергетика" 

 

Консултации по тема "Икономика" 

Експертните разговорите по различните теми ще продължат до събота.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.