Коментар на Георги Харизанов, доц. Иво Инджов и Явор Дачков

На какво се дължи категоричната победа на Румен Радев? Защо повечето българи не упражниха правото си на глас? И ще излезе ли страната от политическата криза? На тези въпроси опитаха да отговорят в ефира на „Здравей, България” Георги Харизанов от Института за дясна политика, политологът доц. Иво Инджов и журналистът Явор Дачков.

„Преди 5 години Радев спечели с антигерб реторика. Тоест, хората, които гласуваха за него, гласуваха за махането на ГЕРБ. В крайна сметка той успя. ГЕРБ и ДПС са отстранени от властта. Оттук нататък, според мен, следва правителство около Кирил Петков и Асен Василев, в топла връзка с президентството. Едно управление, което ще се радва в първите дни на общо задоволство. Друг е въпросът как Радев постигна тези неща и каква е намесата на американското посолство, което мен лично ме тревожи”, каза Дачков.

Според него след първите избори се е видяло, че Борисов е устойчив, а след вторите американците са се намесили, отстранили са Пеевски и са показали жълт картон на лидера на ГЕРБ, смята още журналистът.  Според него приказките за народно събуждане и бунт не са истина.

„Нищо подобно. Тъкмо народният протест, започнал през лятото, катализира тези промени, които бяха финализирани сега. Ние имахме една много дълга политическа година, която започна с протестите срещу Борисов и Гешев, които бяха изцяло граждански. Ние в България много обичаме, когато политиците или гражданите нещо свършат, да си го обясняваме със задкулисни фактори. Нищо подобно няма. Надали посолството е водещ фактор”, контрира доц. Инджов.

Според него това е само епизод от „войната между Радев и Борисов”. Той е на мнение, че окончателните промени ще има чак през есента на 2023 г. Според Харизанов обаче ще се случи именно това, което е посочил Дачков.

„Според мен „Продължаваме Промяната”, носени на крилете на тази протестърска реторика, ще имат диспропорционална тежест и при съставяне на правителство, и при ръководеното му. Защото всеки от по-малки играчи, който предяви претенции в процеса, моментално ще бъде посочен с пръст като човек, който спира промяната и работи за мафията. Тази емоция и тези клишета ще продължат дълго време да препятстват справянето на каквото и да било различно от начертаното от ПП. Партията ще се окаже в учудваща, дори и за тях, силна позиция”, коментира Харизанов.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.