Седем са оцелелите в огнения ад, сред тях – и 16-годишно момиче

Трагедия разтърси България и Северна Македония. 45 души изгоряха при катастрофа на автобус на магистрала „Струма” в нощта срещу вторник. Сред жертвите има 11 деца, а общият брой на загиналите все още не е уточнен, защото не е изяснено напълно колко души са били в автобуса в момента на инцидента. 

Седем са оцелелите в огнения ад, сред тях – и 16-годишно момиче. 

ОГНЕН АД НА АМ "СТРУМА": 45 жертви при пожар в автобус край Боснек (ВИДЕО+СНИМКИ)

Всички пътували в автобуса са граждани на Република Северна Македония. Часове след катастрофата у нас пристигнаха по спешност македонският премиер, министрите на външните работи и на здравеопазването. По-късно дойде и главният прокурор на западната ни съседка. 

Как се стигна до трагедията и какви бяха първите реакции на властта у нас? 

Трагедията се разиграва малко преди 2.00 ч. Автобусът на македонската фирма „Беса Транс” се движи по магистрала „Струма” в посока Дупница. Граждани на Северна Македония се прибират от екскурзия в Турция. Движат се по скоростния път, в района на село Боснек. Групата е от четири автобуса. По неясни засега причини последният в колоната се удря в мантинелата и се взривява. 

„Вследствие на удара от искра или вследствие на пожар възниква ПТП. Автобусът се удря в мантинелата и се запалва”, обясни директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. 

Кои са най-тежките автобусни катастрофи през последните години у нас

В автобуса пътуват 52-ма души. 12 от тях са деца. По непотвърдена информация най-малкото е на 4 години. 45 от пътниците загиват на място. Седем са ранени.  

„Картината е ужасяваща. И не всеки може да издържи. Не е за гледане там. Хората са скупчени. На въглен са”, коментира вътрешният министър Бойко Рашков. 

„Телата са изгорели до неузнаваемост. Това е непозната по своите мащаби човешка трагедия”, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

„Това е една трагедия, която ни разтърси и постави изискване пред нашата държава”, каза премиерът Стефан Янев. 

Оцелелите се спасяват по чудо, обясни премиерът на Северна Македония Зоран Заев, който пристигна спешно у нас. Пострадалите са настанени в спешната болница „Пирогов”. Шестима от тях са с изгаряния, а седмият – с фрактура. 

„Когато са се извили пламъците, хора, които седели на задните седалки, успели да счупят прозореца и да се спасят”, каза Заев. 

Водещите версии за инцидента са две - човешка грешка или техническа неизправност. 

„Предстои съдебно-медицинска и автотехническа експертиза, която ще даде отговор на много въпроси. Дали този взрив е причинен от експлозия в автобуса, или от удара на автобуса в мантинелата”, каза Сарафов. 

24 ноември: Ден на национален траур в България

Васко Пиргов е един от първите пристигнали на мястото на катастрофата. Според него причината за инцидента е човешка грешка. 20 минути преди фаталния удар пътниците спрели за почивка на бензиностанция.  

Сега разследващите чакат ДНК материал от роднини на загиналите, за да могат да потвърдят самоличността на жертвите. 

Разследването

Разследването тече с пълна сила. По обяд у нас дойде и главният прокурор на Северна Македония. Според ръководителя на Специализираната прокуратура в западната ни съседка с автобуси на въпросния превозвач не са се случвали никакви инциденти до този момент. Предстои проверка на комплексната документация. 

„За момента в РСМ няма да се провежда допълнително и паралелно производство. Разследването ще се води тук, в България”, каза говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева. 

Оцелелите

Те са приети в „Пирогов”. На посещение в болницата дойдоха премиерът Заев и двама македонски министри.  

От сутринта пред лечебното заведение чакаха и десетки хора, които искаха да разберат дали роднините им са живи. От болницата обясниха, че нямат право да разпространяват списъка с имената на оцелелите. И насочиха близките и приятелите на пътниците от автобуса ги към посолството на РСМ. 

Неофициално обаче списъкът се появи сред хората. Така Идер Османов разбра, че е загубил съпругата и дъщеря си. 

„Не са живи. Бог да ги прости! Голяма трагедия! Само Господ знае какво е било... Ние не знаем нищо”, казва Идер. 

Шабан разбира за инцидента от една от оцелелите - 16-годишно момиче. Мъжът казва, че познава ранените. 

4-годишно дете е най-малката жертва на трагедията на „Струма”

„Те са семейства, които бяха отишли на пазар в Турция”, споделя Шабан. И добавя, че познава и не малко от загиналите. 

Главният прокурор на РСМ - Любомир  Йовевски, успокои близките и ги информира, че телата на загиналите ще бъдат откарани в западната ни съседка за експертиза. 

„Роднините ще трябва да се явяват в скопската съдебна медицина. Ние ще ги доставим на надлежните власти”, каза Йовевски. 

Оцелелите в трагедията разказали пред премиера Зоран Заев как са успели да избягат от горящия автобус. Никой обаче няма обяснение как се е стигнало до този ужасяващ инцидент. Настанените в болница дадоха показания пред българските и македонските служби. А когато състоянието им позволява, ранените ще продължат лечението си в Северна Македония. 

Хлъзгава настилка и намалена видимост: Какво е състоянието на пътя? 

Още от първите минути след разпространението на новината за огнения ад на „Струма” се появиха множество версии за това как се е стигнало до инцидента. Може ли сред причините да е състоянието на пътя, качеството на асфалта и на маркировката? 

През изминалата нощ пътната настилка в района на 30 км от аутобана е била хлъзгава, а видимостта - намалена. Това също може да е сред причините за катастрофата, смятат експерти. И допълват, че и пътят криел рискове. 

„Този път в държави от Третия свят може да е приемлив, но в България, страна членка на ЕС, в 21 век, този път не е безопасен”, смята пътният експерт Диана Русинова. 

Други специалисти казват, че по трасето има огромна денивелация. 

Невинаги причината за подобни инциденти обаче е в пътната настилка, обърна внимание бившият шеф в АПИ Олег Асенов. 

„Да се абсолютизира ролята на пътя за дадено ПТП не е правилно. Не е правилно и да се изключват и факторите, които са свързани с пътната инфраструктура”, каза той. И допълни, че трябва да се установи и с каква скорост се е движел автобусът.  

Специалисти смятат, че и знаците в опасния район са твърде малко. 

„Аз познавам този път, но дори в момента не мога да си спомня, каква е сигнализацията, дали има знаци за повишено внимание за ПТП”, каза регионалният министър Виолета Комитова. 

При днешните огледи пътните експерти не са установили наличие на спирачен път на автобуса. 

Фаталният за жертвите участък от магистрала „Струма” остана затворен през целия ден и в двете посоки. Трафикът се отвежда по заобиколен маршрут през Радомир и Перник. 

Реакциите в Скопие

От утре в Северна Македония е обявен тридневен траур в памет на загиналите. Сред жертвите има цели семейства, а пет от загиналите деца са от едно училище в македонската столица. 

Заради трагедията премиерът на РСМ Зоран Заев се срещна с българския си колега Стефан Янев. Двете страни работят заедно по разследването на инцидента. 

Срещата между двамата премиери започна малко след 10 ч. сутринта и продължи около час. Янев поднесе съболезнования и обясни, че институциите на двете държави работят съвместно по разследването. И двамата държавници призоваха да не се спекулира с информация около инцидента. 

Политическите реакции

Вълна от съпричастност след трагедията заля България! Хиляди българи изказаха съболезнованията си към съседната държава в социалните мрежи, а десетки отидоха и до посолството на Северна Македония у нас. Лидерите на основните политически сили също поднесоха съболезнования към близките на загиналите. 

Пред трагедията всички са равни - така представители на част от основните политически сили у нас коментираха тежкия инцидент на „Струма”. 

„Искам да изразя моите съболезнования към всички близки! Наистина невероятна трагедия! Това дава идея колко трябва да сме благодарни, че сме здрави и колко всички тези политически дилеми, които имаме, са абсолютно неважни”, каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков. 

„За кратко време ни настигнаха няколко трагедии. Много тежки трагедии! Изказвам съболезнования на семействата. Дано никога повече не се случва подобно нещо”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

„В дни като този трябва да се замислим за искрено човешките взаимоотношения, които свързват нашите два народа”, каза Борислав Сандов от „Демократична България”. 

Лидерите на ГЕРБ и „Има такъв народ” също поднесоха съболезнования. Във Facebook Бойко Борисов написа, че е изразил надежда пред Зоран Заев, че компетентните институции своевременно ще установят причините за инцидента. А Слави Трифонов определи трагедията като „неописуема”. 

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.