Работата не разследващите екипи продължава и днес

Свидетелски разказ за инцидента на магистрала „Струма”, който отне живота на 45 души. Васко Пиргов е един от първите, отишли на мястото на катастрофата.

„Бях на около 100 метра от автобуса. Когато дойдох, тук бяха органите на ОДМВР - Перник и две пожарни. Първото, което ми направи впечатление, въпреки че платното не беше сухо, е че автобусът няма един метър спирачен път. Това навява на мисълта, че шофьорът не е натиснал спирачките”, посочи той.

ТРАГЕДИЯТА НА "СТРУМА": Хронологията, версиите и скръбта на два народа (ОБЗОР)

По думите му няма как водачът да е заспал. Смята така заради наличието на маркировка, която издава звук при досег с гумите. „Оставям 10% възможност за техническа неизправност. Чух мнения, че е гръмнала бутилка за сгъстен въздух на спирачките, но изключвам и това като вариант”, добави Пиргов.

 

 

„Според мен автобусът е бил добре зареден с гориво и срязвайки предна лява гума, резервоарът е пробит, а дизеловото гориво е изтекло. То е труднозапалимо, но от тези искри, които са се получили, има нагряване. Получават се пари, които са навлезли в купето и предполагам, че това е задушило или зашеметило пътниците. Вследствие на втория удар, автобусът спира и се пали отпред”, каза още свидетелят.

ОГНЕН АД НА АМ "СТРУМА": 45 жертви при пожар в автобус край Боснек (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пиргов отчете и факта, че участъкът, в който се е случила трагедията, е с висока концентрация на пътни произшествия. „Виражът е доста голям, денивелацията - също. Трябва да има знак за ограничение до 90 км или дори до 60 - до излизане на разклона за Старо село”, смята той.

Работата на разследващите екипи продължава и днес. Ще бъде сформирана група от Регионалното министерство, която ще обследва състоянието на настилката, маркировката и знаците. Платното в посока Дупница остава затворено. Осигурен е обходен маршрут през Радомир.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.