Ноктите на преболедувалите стават по-чупливи, категорични са специалистите

Все повече пациенти се оплакват от косопад и чувствителна кожа след преболедуване на коронавирус. По темата в студиото на "Социална мрежа" говори дерматологът д-р Маргарита Къчева.

По думите й почти при всички преболедували се появяват такива симптоми. "Явлението косопад беше доста по-интензивно по време на първата вълна. Той се появява вследствие на повишената температура и инфекцията, но това не е необратимо", обясни медикът.

Данните сочат, че 90% от космите в здрав скалп са във фаза на растеж, а 10% - във фаза на покой. След прекарване на инфекцията пък повечето косми са във фаза на телоген. 

COVID-19 може да предизвика оплешивяване

Този симптом се явява от 1 до 3 месеца след преболедуване и може да продължи от 6 до 9 месеца. "Препоръчвам лечението да включва терапия с лосиони и хранителни добавки. Необходимо е търпение и постоянство", подчерта д-р Къчева. 

Според нея сърбежът, възпалението, зачервяването и лющенето на скалпа са сред симптомите.

"Ноктите също са потърпевши. Пациентите съобщават за повишена чупливост", разкри дерматологът. 

Уртикарията също е сред често срещаните последствия на COVID-19. "Появява се силно сърбящ обрив", информира специалистът.

При суха кожа тя посъветва да използваме необезмасляващи средства за къпане. Приемането на по-голямо количество вода също помага. "Децата са по-уязвими към кожни инфекции, тъй като са с по-крехка кожна бариера. Трябва да нанасяме крем след поставяне на сапун или дезинфектант", препоръча д-р Къчева.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.