Най-младият депутат е 23-годишен, голяма част от представителите идват от IT сферата

Оказва се, че всеки десети депутат в новото Народно събрание е около 30-годишен. Така по всичко личи, че 47-мият парламент се очертава като най-младия досега.

Кога ще удари първият пленарен звънец

Най-младият депутат е 23-годишен, а повечето народни избраници ще прекрачат прага на Народното събрание за първи път. Те нямат и сериозен политически опит зад гърба си. Една не малка част идват от IT сферата, сред тях има специалисти по криптовалути. Други са юристи, икономист. Зад депутатските банки сядат още пилот, ултрамаратонец, шахматист и рапарът Ицо Хазарта.

От администрацията на НС заявиха, че са готови за посрещането на депутатите. Това, което се очаква сега, е президентът да издаде указ, с който да насрочи първия работен ден на депутатите.

За трети път в рамките на 6 месеца новите 240 ще трябва да прекрачат прага на Народното събрание.  За по-голямата част от това е напълно ново начинание. 

ЦИК обяви имената на депутатите в новия парламент

„Случвало се е да насочваме депутати към коя част на сградата да се придвижат, за да отидат до зала „Изток”, зала „Запад”. Но това са неща, в които в рамките на 1-2 дни се оправят”, обясни Теодора Димитрова.

Сградата беше пребоядисана още през юли, кулоарите освежени, а повече от 300 изгорели крушки - сменени. Така това, което остава, е народните представители да заемат местата си в пленарната зала и стаите. Като най-голяма политическа сила в новия парламент, най-вероятно депутатите от „Продължаваме Промяната”, ще се настанят в стаята, която до скоро се заемаха тези от ГЕРБ. До дни и табелите ще се подменят .

В първия си ден всеки депутат ще получи папка с конституцията и временна карта за гласуване. Те ще се гласуват с тях, докато бъдат свалени биометричните данни, с които системата за гласуване работи. А с всяко натискане на бутона, ще зависят бъдещите политики на страната. Затова и президентът обеща да свика парламента  до дни. 

„ Пред новите депутати стоят две важни задачи – съставяне на правителство на базата на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на държавен бюджет”, посочи президентът Румен Радев.

Ще успеят ли депутатите да одобрят бюджета за по-малко от месец ? Историята помни и подобни варианти, казват експерти.

„Опитът показва, че той може да бъде извървян за малко над месец. Така че не е невъзможно, ако се забърза свикването на новото Народно събрание, да имаме приет бюджет до 31 декември. Но това е доста на ръба”, обясни икономистът Лъчезар Богаданов.

За да се гласува, обаче първо трябва да се внесе проект от Министерския съвет.  Такъв все още няма. Възможен  е и друг сценарий – държавата да започне годината със стария бюджет.

„С други думи януари 2022 г., трябва да харчим, колкото януари 2021. На практика не може да се предприемат някакви нови по-съществени нови политики – в социална сфера, инвестиции, големи промени не могат да се правят”, каза още Богаданов.

Законът за публичните финанси поставя и ограничения. Старият бюджет може да се прилага не повече от три месеца. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.