Дискутирани бяха няколко теми

Четвърти ден на преговори за постигане на коалиционно споразумение. Днес „Продължаваме Промяната”, „Има такъв народ”, БСП и „Демократична България” обсъждат социалния сектор, националната сигурност, спорта и туризма.

Най-горещите теми бяха свързани с парите на българите. Преобладаващото мнение е минималната заплата вече да не е фиксирана сума, а да е процент от средната заплата за предходната година.

Другата основна тема са пенсиите. Предишното Народно събрание реши, че в края на годината ще има увеличение за всички пенсионери, новият парламент обаче трябва да намери откъде ще дойдат парите и как точно ще се случи това. Вариантите са според линията на бедност, осигурителния стаж, както и нова формула.

За да има пари за всички от „Продължаваме промяната” предлагат отпадане на социалните помощи за хора, коти са в трудоспособна възраст. И още - искат даването на пари под масата да се счита за престъпление.

Според Асен Василев ако тези две мерки станат част от законодателството, ще се реши проблемът с намирането на средства за редица социални дейности. „За да можем да изсветлим осигуровки, за да можем да изсветлим пенсионни плащания, за да можем съответно да финансираме всичко това, което трябва да бъде предоставено към възрастните хора, младите семейства, социалните услуги и други”, каза съпредседателят на ПП.

ВТОРИ ДЕН НА ПРЕГОВОРИ: Партиите дебатираха за здравето и образованието

Средства ще трябват, ако всички предложения на формациите бъдат приети. „Еднократна помощ от десет минимални работни заплати за всяко второ и трето дете на работещи, осигурени за минимум 24 месеца назад родители”, обясни Георги Гьоков от БСП.

„Бихме искали тази сума или нашето предложение дори - за 24 минимални работни заплати, да бъде разпределено поравно месечно през първите седем години на детето”, добави Теодора Пенева от „Има такъв народ”.

„Извинявай, ама става въпрос за бюджета на Съединените щати ли?”, попита Мика Зайкова от ИТН.

„Ще ни трябват около 10 милиарда на година за тези предложения”, обясни Василев. Гьоков обаче смята, че ще са по-малко.

Христо Проданов: Нормално е Нинова, Петков и Василев да се срещат след края на преговорите (ВИДЕО)

Консенсус беше постигнат, че е необходима нова стратегия как да функционира пенсионната система. „Всички пенсии, отпуснати преди 2008 г., сега изостават в размера си с отпуснатите сега пенсии. Понякога  в порядъка на три до четири пъти, което е недопустимо”, посочи още Гьоков.

„Не може от 2 000 044 пенсионери, общо 1 млн. и 40 000 да са на минимална пенсия”, заяви Зайкова.

Така за момента се очертава минималната заплата да е 50% от средната работна заплата за предходната година. „Ние абсолютно подкрепяме да се направи минималната работна заплата като процент от средната работна заплата предишната година”, допълни Василев.

„Смятаме, че дългосрочно хората трябва да се насърчават да се осигуряват върху реалните си доходи”, уточни Владислав Панев от „Демократична България”.

В сектор „Национална сигурност” преговарящите се обединиха, че е необходима ревизия на състоянието на въоръжените сили.

Консултации по тема „Национална сигурност”

 

 

Консултации по тема „Труд и социална политика”

 

 

Консултации по тема „Туризъм”

 

 

Консултации по тема „Спорт”

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.