Ще бъде извършена идентификация на местоположението на мобилните телефони, за да се следят болните и да се прекъсне веригата на заразяване

Израелският министър-председател Нафтали Бенет подписа днес извънредна заповед, с която разрешава на разузнавателната агенция Шабак, израелската служба за обща сигурност, да проследява геолокацията на лица, заразени с варианта на COVID-19 Омикрон. Това съобщиха от кабинета на министър-председателя.

"Днес правителството одобри проследяването от страна на Главната служба за сигурност на географското местоположение на заразените с варианта на коронавируса Омикрон. Министър-председателят е подписал спешна заповед в тази връзка. Това решение ще остане в сила до полунощ на 2 декември", се казва в изявлението.

13 случая на новия вариант на COVID-19 в Нидерландия

"Ще бъде извършена идентификация на местоположението на мобилните телефони, за да се следят болните и да се прекъсне веригата на заразяване. Такива мерки ще се прилагат само за заразените с Омикрон, не става въпрос за повсеместно прилагане спрямо всички болни", допълва службата. Кабинетът на министър-председателя отделно отбеляза, че Главната служба за сигурност няма да участва в контрола на спазването на самоизолацията.

Затягане на мерките по света заради новия щам на COVID-19

В изявлението се подчертава, че решението е за ограничен период от време и ще бъде преразглеждано ежедневно.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС