Коментар на кореспондента на NOVA в Лондон Павлина Трифонова

Тревогите заради новия вариант на COVID-19 се засилват в целия свят. Европа вече е допуснала Омикрон в пределите си. Във Великобритания има редица открити случаи и разпространението му е започнало. Какви са последните данни на Острова, ще има ли нови строги ограничения и какво се говори там за действието на ваксините – коментар на кореспондента на NOVA в Лондон Павлина Трифонова.

„Страховете са големи. До момента са потвърдени 11 случая на Омикрон. Още 225 проби се смятат за вероятни на новия вариант. Причината е, че става въпрос за заразени, които са били на места с голяма концентрация на хора”, каза тя.

Омикрон се разпространява по целия свят (ОБЗОР)

„Най-притеснителното е, че два от потвърдените случаи изобщо не са пътували и нямат нищо общо с Южна Африка. Това означава, че вариантът вече циркулира в обществото, затова има притеснения, че той може да се разпространи много бързо, както се случи с Делта”, допълни Трифонова.

Към момента не всички учени са на едно становище относно новия варинат. „Някои казват, че това може да се окаже предварителен коледен подарък. Те се основават на твърденията на техни южноафрикански колеги, които казват, че този вариант протича по-леко и е добре може би да се пропусне през населението, за да се постигне т.нар. стаден имунитет. Други казват обаче, че тези мнения не трябва да се взимат под внимание”, коментира кореспондентът на NOVA.

По думите й желаещите да се ваксинират в страната са наистина много. „81% от населението над 12 години вече има 2 дози, 89% имат 1 доза, а 31% имат и трета доза”, посочи Трифонова.

ОМИКРОН: Какви са симптомите на новия вариант на COVID

„Пътуването за ваксинираните също вече става трудно. Досега те можеха да влязат спокойно и да направят бърз тест до втория ден, като можеха дотогава да се движат спокойно. Сега обаче вече ще трябва да направят PCR тест и да го чакат карантиринани, независимо кога резултатът от него ще бъде готов. Той идва по пощата, а това може да се случи и след 14 дни. По същия начин ще стоят и ще чакат и неваксинираните”, добави тя.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.