От СЗО предупреждават за риск от рязко увеличаване на заразените от новия вариант на COVID

Омикрон ще се разпространи по целия свят и има риск от рязко увеличаване на броя на заразените, предупреди Световната здравна организация.

До момента няма смъртен случай, предизвикан от този вариант на коронавируса, но са необходими още много изследвания, заради огромния брой мутации.

Световната здравна организация призова държавите по света да ускорят ваксинацията заради настъпващата мутация на вируса

"Не ни трябва друга аларма. Трябва да сме се събудили за опасността от вируса. Но появата на Омикрон е поредното напомняне, че въпреки че мнозина от нас си мислят, че сме приключили с COVID-19, той не е приключил с нас", заяви Тедрос Аданом Гебрейсус

Шест нови случая на Омикрон са установени в Шотландия. Част от заразените не са пътували в чужбина.

"Това предполага, че може би вече има предаване на този вариант вътре в Шотландия. Нека повторя - няма достоверни доказателства обаче, че Омикрон е широкоразпространен", каза първият министър на Шотландия Никола Стърджън.

Засега няма данни дали Омикрон избягва ваксиналния и естествения имунитет.

ОМИКРОН: Какви са симптомите на новия вариант на COVID

"Трябва да отговорим на три въпроса - колко е заразен, колко тежко е протичането на заболяването и дали антителата, произведени след ваксинация, са ефективни. Няма да знаем отговора на тези въпроси до две седмици, но знаем, че най-добрата превенция е ваксинацията", заяви медицинският директор на Moderna Пол Бърън

Омикрон беше регистриран за първи път на 24-ти ноември в Южна Африка. Той бързо се разпространи в редица държави, много от които наложиха ограничения. След Израел, днес и Япония затвори изцяло границите си за чужденци. Мерките предизвикаха гневната реакция на президента на ЮАР.

ОМИКРОН: Какви са симптомите на новия вариант на COVID

"Дълбоко сме разочаровани от решението на няколко страни да забранят пътуванията от южноафрикански държави. Това е ясно и неоправдано отклоняване от ангажиментите, които бяха поети", смята Сирил Рамафоса, президент на Южноафриканската република.

Междувременно двойка, положителна за COVID-19, избяга от карантинния хотел в Нидерландия и беше арестувана на летище Схипхол при опит да замине за Испания. Мъжът и жената са били на един от двата полета от ЮАР, в които 61 пътници дадоха положителни проби. При 13 от тях беше изолиран Омикрон, но засега не се знае с кой вариант са заразени бегълците.

Полша въведе нови мерки срещу коронавируса. Страната забранява полетите до седем африкански държави. Срокът за карантина до 14 дни за пристигащите от държави извън Шенгенската зона пътници ще бъде удължен. Освен това ще бъде намален допустимият брой посетители в ресторантите, предадоха световните агенции.

НЦЗПБ: За две седмици Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас

Считано от 00:00 часа на 30 ноември 2021 г. Кралство Мароко спира за две седмици всички полети от и до страната, както и всяко влизане или излизане по морски път. Мярката се въвежда с цел ограничаване на разпространението на Омикрон.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.