Според математици той ще доведе до пета COVID вълна още в началото на следващата година

Новата мутация на коронавируса - Омикрон, създаде страхове в световен мащаб. Ако бъде открит у нас новият вариант, може да се превърне в напълно доминиращ само за 2 седмици. Това е прогнозата на Националния център по заразни и паразитни болести.

А според математици Омикрон ще доведе до пета COVID вълна още в началото на новата година.  Новият вариант на коронавируса може да се окаже до 5 пъти по-заразен в сравнение с първия, открит в Ухан, смятат от Националния център по заразни и паразитни болести. Експертите там са готови да секвенират до 800 проби седмично, за да открият възможно най-скоро дали тази версия вече е у нас. С приоритет ще се проверяват съмнителни проби на хора, пристигнали от чужбина.  Ако бъде регистриран такъв случай, след 2 до 4-ри седмици вариантът вече може да е изместил изцяло Делта и да доведе до 5-та вълна на пандемията, още преди да е затихнала четвъртата.

58 починали с COVID-19 за денонощие

От Националния център по заразни и паразитни болести започват мащабно проучване на съмнителни проби, дадени при тестове около летища и граници. “Тясно следене на всички възможни пътища, от които може да влезе. 01;44 Мисля, че все още не е в България. Единични са случаите в по-големите европейски страни, които имат много по-засилен трафик туристически”, заяви професор Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

В една от лабораториите близо до Летище София всеки ден изследват проби от стотици пътници, пристигнали у нас. „Когато Делта вариантът влезе, имахме проби на хора, пристигнали от чужбина и които излязоха положителни за Делта в Нац. център по заразни и паразитни заболявания”, посочва  д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатории.

Ива Христова: Ваксините могат лесно да се променят така, че да борят и Омикрон

Тази сутрин лабораториите получиха подробни указания за какви изменения във вируса да следят. „Знаем за кой ген трябва да бъдат позитивни. Пробите тепърва ще се подават. 06;50 Ще трябва да минат една две седмици, за да имаме някаква представа дали е влязъл такъв пациент”, допълва д-р Пенчева.

Ако бъде регистриран у нас, на Омикрон ще е нужно много по-кратко време - в сравнение с предишни варианти - да се превърне в изцяло доминиращ, прогнозират математици. „Този вариант трябва да се бори някъде около три седмици, за да измести текущия. Ако не го пуснем до Никулден, общо взето до към Коледа, Нова Година, няма да имаме особени проблеми”, категоричен е проф. Николай Витанов.

Д-р Марков: Няма данни за разлика в протичането на Омикрон

Ако обаче новата версия "подрани" и влезе у нас преди празниците, е възможно още през януари да има нова 5-та вълна на пандемията, смятат експертите. „Най-незащитени ще бъдат неваксинираните и неболедувалите. И те трябва да побързат да се ваксинират, за да имат някаква защита. Може и под 70% да се окаже, но пак ще имат защита”, смята проф. Ива Христова.

Според епидемиолози този път дори преминалите вече през инфекцията ще бъдат сред уязвимите групи.  „Мутациите, които са идентифицирани - повечето от тези, които са тревожни има индикации, че дават на новия вариант сила да презаразява отново, да пробива имунитета, имунната защита”, твърди д-р Петър Марков, епидемиолог.

Медиците препоръчват страната ни да последва примера на държавите, въвеждащи нови ограничения. „Очаквам през тази седмица затягане и у нас”, посочва професор Христова. А също и по-строг контрол на вече съществуващите мерки, допълва тя.

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.