При проверка установихме, че част от "Струма" не е магистрала, каза още министърът

На 300 метра преди катастрофата с македонския автобус на магистрала „Струма” се виждат следи от теч на гориво. Това е установила проверката на регионалното министерство, обясни министър Виолета Комитова. Тя обясни още, че участъкът, в който стана катастрофата, няма Акт 16 и по документи не е магистрала, нито скоростен път.

„Допреди няколко дни не знаех, че участъкът на „Струма”, на който стана тежката автобусна катастрофа, не е магистрала, а обикновен, широк междуградски път. С просто око всички виждаме един хубав път. Но с просто око не можем да усетим наклоните по него”, заяви в студиото на „Здравей, България” регионалният министър.

Експерт: В България има хроничен проблем с качеството на пътната маркировка

„Пътят няма Акт 16, защото не са завършили отчуждителните процедури. По проект това е път Е-79, с максимално позволена скорост от 90 км/ч. Това не е скоростен път, не е и магистрала”, допълни министърът в отговор на въпрос защо скоростта в тази отсечка е вдигната на 120 км/ч.

По думите на Комитова проверката на пътищата трябва да бъде системен процес, който да отчита опасните зони и местата с дефекти, за да може те да се ремонтират и рехабилитират. „В моя мандат не съм имала възможност да обиколя тези участъци”, призна министърът.

МРРБ: Фаталният участък от "Струма" няма Акт 16

Тя каза още, че мантинелата във фаталния участък е била в нормите, важащи към момента, в който тя е монтирана. „На мястото има знаци за чешмичка и за скорост, който е възможно да е паднал преди месеци. АПИ предприе действия да възстанови мантинелата. Най-голямата ни слабост обаче е маркировката. Положена е само средната осева линия”, подчерта Комитова.

По отношение на зимното почистване министърът беше категорична, че има достатъчно средства, с които може да бъдат погасени и стари задължения към снегопочистващи фирми. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.