Разказ на свидетелката, която засне случая

Зрелищен арест в метрото. Жена беше задържана, след като я хванаха, че не носи предпазна маска. Арестът е бил заснет от друга пътничка. Според МВР задържането се наложило, защото жената не се подчинила на полицейско разпореждане.

Случаят се разиграва към 11:00 ч. в сряда на метростанция „Красно село”. Ситуацията успяла да запише Весела Веселинова. Тя е разговаряла със задържаната по телефона.

Арестуваха жена без маска в метрото в София (ВИДЕО)

„Разказа ми, че на излизане от метрото е свалила маската си. Била е със слушалки. Полицай се е опитал нещо да й каже, но тя първоначално не го е чула”, разказа Веселинова.

„Тогава полицаите започнали да й пишат акт. По нейните думи единият й казал: „Сега ще видиш как се спазва законът”. Тогава се е стигнало до повишаване на тон. Тя ми каза, че са се опитали да я вкарат в стаичката, където няма камери, но не са успели. Твърди, че полицаите са я обиждали”, каза още Веселинова.

Необходимо е да се направи разграничение за това дали жената е задържана, защото е била без маска, или защото е възпрепятствала действията на полицаите. Това каза експертът по човешки права адв. Стоян Мадин.

"Не може да бъде задържана на основание, че не е носела маска. За това може само да й бъде съставен акт. Информацията е, че е задържана, заради възпрепятстване действията на властите. Жената може да обжалва наказателното постановление, ако бъде издадено такова. Актът не може да се обжалва", обясни още той. 

Предстои да се прецени какъв ще бъде размерът на санкциите. 

Репортер: Ирена Рашева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.