Това, че няма редовно правителство, не значи, че трябва да спрем да работим, заяви Валери Белчев

Министерството на финансите е длъжно да внесе предложение за бюджет за 2022 г. Това заяви министър Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито” във Facebook.

БЮДЖЕТ 2022: Как ще се осигури обещаният ръст на пенсии, майчински и заплати?

Той отговори на критиките, че ведомството е предложило Бюджет 2022 г., а не е изчакало бъдещият кабинет да си направи разчети. „Това, че няма редовно правителство, не значи, че Финансовото министерство ще спре да работи. Законът изисква ведомството да внесе бюджет. Длъжни сме да го направим. Отговорност на политическите партии е да решат какво ще направят с него”, заяви Белчев.

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки

Той подчерта, че преговорите за съставяне на правителството все още не са приключили. „Нямаме правото да ги чакаме”, каза Белчев. Той обаче обясни, че е прегледан списъкът на договореното между партиите и Финансовото министерство е включило тези договорки в проектобюджета.

„Прегледахме целия списък с договорки, които си направиха политическите партии и като цяло намирам, че почти всички от тях са включени в нашите предложения”, каза Белчев.

„За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. Това, за което искаме да се погрижим, е доходите на българите да не намаляват и хората да не страдат от покачването на цените”, каза Белчев.

„Много е важно абсолютната стойност на дохода на пенсионера да не спада”, категоричен е министърът. Валери Белчев обясни, че минималната пенсия с добавките всъщност ще бъде 430 лева, а не 490 както беше анонсирано вчера.

„Предвижда се за тази надбавка в първите 6 месеца на следващата година да се разходват 750 милиона лева. Въпреки това няма да има бюджетен дефицит, като е заложено той да бъде 2,9%, което е под изискваните от ЕК”, обясни Валери Белчев.

За да не намалеят парите за възрастните хора след падането на COVID мерките, МФ предлага базовата пенсия да стане 370 лева, като остатъкът до настоящата COVID надбавка, да бъде нова COVID. Така по думите му след края на кризата, в най-лошия случай, минималната пенсия ще остане 370 лева.

Министър Белчев каза, че инфлацията притеснява всички, но тя не е толкова висока. „По последни прогнози темпът в следващите няколко месеца ще бъде овладян, така че не очаквам шоково покачване в рамките на следващата година", каза финансовият министър.

„Не планираме да издаваме нов дълг и е твърде вероятно да имаме малък излишък. Не мога да потвърдя, но е твърде вероятно”, каза служебният министър.

Белчев каза, че се планира увеличение с 5% на заплатите на държавните служители. Не се предвижда покачване на данъците.  

Относно минималната работна заплата, едно от предложенията е минималната работна заплата да е процент от средната за предходната година. 

„Бих подкрепил такова нещо със сигурност, но такава реформа изисква достатъчно дълъг управленски хоризонт, защото тя не може да стане от днес за утре”, обясни служебният финансов министър.

Синдикатите продължават да настояват за минимална заплата от 760 лева, вместо заложената от 710. Белчев отговори, че и 10 000 лева е добър вариант, но неизпълним.

„Трябва да мислим и за работодателите в този случай. Ако прекалено много се вдигне минималната работна заплата, рискуваме да фалираме прекалено много фирми и хората да останат така или иначе без работа”, каза той.

Догодина се залага дефицит в бюджета от 2,9%. А до края на тази не се предвижда теглене на нов заем

„Към настоящия момент, към ноември месец разполагаме с излишък, така че да отговорим и на спекулациите по линия на шоковото харчене – това няма да се случи”, каза Белчев.

За 2022 година максималният външен дълг остава заложеният в закона – 12 млрд. Финансовият министър обаче не смята, че ще е необходима толкова голяма сума назаем.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.