Надбавките за пенсионерите остават 120 лв. за следващите шест месеца

Служебното правителство представи основните параметри на бюджета за следващата година. В него се предвиждат повече пари за пенсионерите, майките и работещите с ниски доходи. Предвижда се минималната работна заплата от първи януари да стане 710 лева. Чрез Закона за бюджета ще се запази и увеличеният размер на майчинството през втората година от 650 лева.

Много важни промени има и за пенсионерите. По груби изчисления, с допълнителни плащания, минималната пенсия може да достигне близо 500 лева.

В момента минималната пенсия е 300 лева. Още преди време стана ясно, че от Коледа тя се променя на 370 лева. Правителството обаче предлага да се запази и допълнителното плащане от 120 лева. След като се добавят и те - минималната пенсия трябва да бъде 490 лева.

Пак от 25 декември се вдига и максималната пенсия - до 1 500 лева. С новия бюджет се предвиждат и още промени - минималната работна заплата да скочи от 650 лв. на 710, а парите за майчинство за деца от 1 до 2 годишна възраст стават 650 лв.
 


Без да прави реформи и да променя политики, служебният кабинет предлага увеличения на доходите от януари. На първо място - скок на минималната работна заплата с 60 лева.

„650 лв. на месец е крайно недостатъчно, за да може да се издържа едно домакинство. Предлагаме в следващия бюджет да внесем увеличение - на 710 лв.”, обясни финансовият министър Валери Белчев. 

Това обаче веднага раздели работодатели и синдикати. От КНСБ искат минималният доход да е дори 764 лв. „Това, че се предлага минималната заплата да бъде 710 лв., разбира се, е стъпка в правилната посока, която ние няма как да не подкрепим. Със сигурност обаче не е това, което хората очакват”, посочи Любослав Костов от КНСБ.

„Не го подкрепяме. Какъв ще бъде ефектът от прекомерно бързото увеличаване на минималната работна заплата - нашите прогнози са, че това води до повишаване на недекларираната заетост”, посочи Добрин Иванов от АИКБ.

Пенсиите също се увеличават - средно с 84 лв. „Планираме да запазим всички анти-COVID мерки за период от поне шест месеца. Твърдото ни решение е доходът на пенсионерите да не намалява. Запазваме 120 лв. на първо време”, уточни Белчев.

Кабинетът иска да се повиши и възнаграждението за втората година от майчинството. Надежда Андонова е майка на едномесечно бебе и смята, че средствата ще ѝ помогнат в грижите за детето.

„Всеки ден си вървят по минимум 50 лв. Малка кутия сухо мляко е 16 лв., памперсите - 17 лв. и отделно мокри кърпи, посочи тя.

Въпреки че част от партиите се разбраха бюджетът за 2022 г. да бъде разгледан чак през януари от редовен кабинет, служебният министър на финансите настоява това да се случи до края на годината.

„Много е важно политическите партии да се обединят около това, че бюджет в рамките на тази година трябва да има, да направят своите разговори и компромиси и да приемат рамката, каквато е”, призова Белчев.

Какво още залага служебното правителство - детските надбавки също да скочат - с около 20 на сто, а прагът на дохода, при който могат да бъдат получавани, да се вдигне на 510 лв. По този начин семейство с едно дете ще взима 50 лв., а с две деца - 110 лв. месечно вместо 90.

След обсъждане с Националния съвет за тристранно сътрудничество се очаква проектобюджетът да бъде внесен в Министерския съвет на 17 декември.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.