Инцидентът е станал в Перущица

Петокласник от Перущица e с изгаряния, причинени от изхвърлена на необезопасено място жар от котела на училище в Перущица. Детето е настанено в Клиниката по изгаряния към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив с наранявания по двата крака и едната ръка. Днес му е била направена операция и на двата долни крайника, а в понеделник предстои още една. 

Инцидентът се случил, докато детето било в двора на училището по време на голямото междучасие. Петокласникът играел, когато паднал в изкоп със жарава от училищното парно.

"На игра синът ми се е опитал да прескочи пътека, която се оказва, че е пълна с гореща жар, изхърлена от котела на парното. Не успява да я прескочи, пада в нея. Оттам му се запалват обувките и чорапите. Неговите съученици са му помогнали", разказа пред NOVA бащата на момчето - Рангел Тотов.

Огнището на менингит в София: Заразените вече са 23-ма

Момчето получава сериозни изгаряния по краката. Помагат му съучениците. Водят го в лекарския кабинет на училището, докато пристигнат родителите му. Откарват го в Клиниката по изгаряния на Университетската болница “Свети Георги“. Александър с изгаряния от 2 и 3 степен по краката. В четвъртък е претърпял операция.

„Казаха, че е много дълбока раната- на едното краче особено. Засегнато е сухожилие. Възмутена съм. Това не е нормално - в учебно заведение да има такова място за игра на децата”, заяви Пенка Тотова- майка на пострадалото дете.

„И нито е обозначена, нито е направена с някаква маркировка, с някакви ограждения и така нататък”, допълва още бащата.

Мястото е било обезопасено часове след случилото се. Директорът на училището твърди, че вината за инцидента е на парнаджията. Огнярят е имал инструкцията да изхвърли пепелта от изгорелите пелети два дни след изваждането им от котелното.  Той обаче не е изчакал и е хвърлил още горящи въглени. „Признавам си, че съм виновен, но нищо повече не мога да кажа. Трябваше мястото  да се запълни с пръст, както виждате има пръст.Трябваше аз да го извърша”, обясни огнярът на училището Спас Богоев.

Откриха тялото на 15-годишно момиче в Луковит

Всички виновни ще бъдат наказани, закани се директорът на училището. „Отговорността за опазването на живота и здравето на децата е наша. Ние никога не сме бягали и в този случай не бягаме от нашата отговорност. Ще изясним всичко и виновните за неизпълнение трябва да поемат отговорност. Възможно е дежурните учители да не са упражнили достатъчен контрол”, каза директорът на училището Бойко Иванов.

Директорът заяви, че ако сега уволни огняря, утре училището остава на студено.  А родителите на пострадалото дете заявиха, ще съдят училището. „Безумие, безотговорност, защото можеше да е друго дете и да е с много по-сериозни последствия”, категоричен е бащата на Александър.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.