Всички са контактни на починалото 5-годишно дете

23 са общо положителните проби на изследвани за менингит след установяването на огнище на заразата в столична детска градина. Сред заразените има и деца, и персонал. Това доказа изследване в НЦЗПБ на контактните деца, техните братя и сестри и персонала от групата, в която е било детето, починало от болестта в София.

Почина едно от заразените с менингит деца в детска градина

Към момента на изследването те са без сериозни здравословни оплаквания и клинична симптоматика. Насочени са към ОПЛ за наблюдение и провеждане на антибиотична профилактика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система.

Заради твърденията за забавено лечение, здравният министър назначи спешна проверка. “Що се отнася до действията на лечебните заведения е започнала проверка от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. Ще бъдат проверени всички лечебни заведения за това дали е оказана дължимата грижа в случая с медицинското обслужване на това дете”, заяви д-р Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването.

Състоянието на всички, дали положителни проби, е стабилно. Мнението на професор Тодор Кантарджиев е, че ако са започнали прием на антибиотик, няма опасност за тях. Вчера са били взети още 290 проби за менингит. Резултатите от тях се очакват в петък. Детската градина остава затворена до второ нареждане от РЗИ.

Контактните лица на детето, са тествани от Столичното РЗИ, веднага след като при тях е постъпил сигнал за починало дете с вероятна инфекциозна патогенеза. Проведени са разговори с общопрактикуващия лекар, лекуващия лекар, националния консултант по инфекциозни болести и е събрана пълната възможна документация - епикризи, изследвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. Извършено е епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на ДГ № 37 „Вълшебство“. 

Проверяват три болници след смъртта на дете с менингит

След получаването на първоначалните данни и оценка на риска, е връчено Предписание за провеждане на незабавни хигиенни и противоепидемични мерки и е издадена Заповед от СРЗИ за затваряне на Детската градина, считано от 01.12.2021 г. и за спиране на дейността до второ нареждане.Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете.

5-годишно дете с менингит почина в болница в София. Късно снощи излезе информация за огнище на заразата в столична детска градина.

Огнище на менингит в столична детска градина

Малко преди обяд миналия четвъртък 5-годишното дете започва да проявява симптоми. „Детето повърна в четвъртък преди обед. В началото нямаше температура. После бързо започна покачване. Обадихме се на родителите и поискахме разрешение да му бъде дадено лекарство. Таткото дойде да го вземе. Изпълнихме всички предписания по протокол. Имаме информация, че детето е било връщано от лечебни заведения”, каза директорът на детската градина Гергана Петрова. След подадения сигнал започна и спешна проверка на всички болници, през които които е преминало починалото дете.

 

 

В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави лица, като за съжаление, такива случаи завършват летално, съобщават от СРЗИ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.