Сред тях е свещник, чиято цена по исторически аукциони е близо 20 000 долара

Уникален свещник, чиято цена по исторически аукциони е близо 20 000 долара, е сред археологическите находки, открити в древния Мисионис. Античната крепост край Търговище е наричана още Северния Перперикон заради уникалната си структура и значение в историята на Мизия. 

Над 600 са откритите артефакти в древната крепост Мисионис през последния археологически сезон. Сред тях са находки от няколко епохи като пръстен убиец и бойни брадви от последното българско царство, както и керамика от 5-6 век. един от най-ценните артефакти е рядък римски свещник с еленови гравюри от римската епоха. Той е открит близо до Епископската резиденция. 

"Канделабърът в римската епоха става нещо основно в интериора на римската вила, на римската представителна сграда. Само това нещо ни показва, че там са живели хора от изключително високо ниво. Не само епископи, а много силна административна единица, да го наречем. От V-VI век, може би от Мисионис, тази крепост която разкопаваме, е контролиран значителен район", разяснява проф. Николай Овчаров.

Перперикон - светилището, където е предсказано, че Македонски ще бъде новият господар на света

По време на едно от нападенията над древния град свещникът е бил скрит под камъни на улицата. Именно улиците и новооткритие две обществени сгради пък са сред другите важни археологически открития. 

"Сградите са не на един, а даже на два етажа, т.е. едни жилищни комплекси с улици, с канализация. През тези времена, втората половина на 5 в., хората са се опитали да направят град, подобен на Късноримските градове в равнината", казва археологът Стефан Иванов. 

Откритите керамиката и стъкло според археолозите доказват, че обитателите на Мисионис са познавали лукса, което е допълнително доказателство за статута на жителите и важността на крепостта.

Над 500 находки са открити при проучванията в крепостта Мисионис

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.