Това лято са извършени най-мащабните дейности на така наречения Северен Перперикон

Над 500 находки са открити при проучванията в крепостта Мисионис това лято. Това са най-мащабните дейности на така наречения Северен Перперикон край Търговище. 

Проф. Николай Овчаров представи част от най-интересните артефакти. Археолозите са работили около епископската резиденция, където са разкрили улична мрежа с големи жилищни сгради. Сред откритията е и пръстен, за който се смята, че е участвал в разчистването на политически сметки.

 „Този пръстен от сребро е буквално близнак на пръстена от Калиакра, открит през 2013 година. Това е пръстен-убиец с кухина, в която се е слагало отрова и тя се е изливала. От 14 век е по принцип като датировка. Имаме доста такива примери, включително на царе, които са били отровени през този период. Класическият пример е с Коломан Първи. Интересно е, защото ни дава още един щрих към живота във Второто българско царство”, коментира проф. Николай Овчаров.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.