Байдън призовава всички американски граждани да се ваксинират с бустерна доза

Държавите по света да се подготвят за увеличаване на броя на инфектираните с варианта Омикрон. Световната здравна организация предупреди, че той е много по-заразен от досегашните варианти на COVID-19.

На този фон, съединените щати и редица други държави въведоха по-строги мерки, както и задължително тестване на всички пътници.  

Световната здравна организация обяви, че новият вариант на коронавируса Омикрон е доста заразен, но хората не бива да изпадат в паника.

"Трябва да сме предпазливи и подготвени. Но от началото на пандемията повтаряме - не се паникьосвайте, защото ситуацията сега е различна. Сега имаме инструментите, знаем какво да правим, знаем кое работи. Появата на нови варианти беше нещо, което очаквахме", заяви Сумия Суминанат, главен експерт на СЗО.

Фармацевтичните компании да не чакат последния момент, за да приспособят ваксините си към варианта „Омикрон”, поиска Световната здравна организация.

СЗО: Омикрон вече е в 38 държави, не са установени смъртни случаи

"Ако се разработи нова ваксина, възможно е тя да не е ефективна срещу тази вълна. Ще са нужни около 100 дни, за да разработим и доставим нов препарат", сподели Угур Шахин, съосновател на "Бионтех".

В ЮАР, където първоначално беше регистриран Омикрон, броят на заразените се е увеличил три пъти в сравнение с вълните, предизвикани от Алфа и Делта варианта на коронавируса.

"Докато разпространението продължава, вирусът ще мутира, точно както вариантът Омикрон ни демонстрира, че трябва да останем предпазливи", смята Такеши Касай, регионален директор в СЗО.

Междувременно, Съединените щати затегнаха мерките за влизане в страната и вече ще изискват тестване независимо от ваксинационния статус.

"Досега се изискваше пътниците да дадат негативен резултат за Ковид три дни преди пристигането в страната. От днес обаче всеки пътник, независимо дали е ваксиниран, или не, трябва да покаже негативен резултат в рамките на един ден", коментира Джо Байдън.

Байдън призовава всички американски граждани да се ваксинират с бустерна доза.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.