Това обяви съпредседателят на ПП след консултациите при президента

  • Анкета Очаква се в бъдещия кабинет да има петима вицепремиери. Какво е вашето мнение?

„Очакваме да имаме четирима вицепремиери и две нови министерства". Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков след консултациите при президента Румен Радев.  

„Снощи в полунощ изпратихме коалиционното споразумение на нашите партньори, в което направихме предложение за разпределението на министерствата. Надяваме се да чуем отговор на въпроса дали имат същите виждания като нас. Това, което постигаме, е добра комуникация и добра дисциплина. Разпределението е много близко до пропорцията на депутатите в Народното събрание", поясни той.

Радев към ПП: Доверието на избирателите не се дава даром, трябва да се заслужи

И допълни, че със сигурност мандатът за съставяне на правителство ще им бъде връчен от президента в рамките на тази седмица. 

По думите му най-важното е новата структура на Министерския съвет да бъде максимално работеща. „Гледаме най-функционално как да се разпределят нещата. Не е било функция толкова много само на партийни разпределения“, каза Петков.

Той бе категоричен, че няма да бавят и ден мандата, ако се споразумеят с коалиционните партньори.

„Имаше едни точки, по които трябва да се направи анализ. Има теми, по които имаме различно мнение. Във всяка една от 18-те групи имаме 90% сходност. Нямаме група, в която да имаме 100% изчистване, но нямаме и група, в която да имаме червена линия, през която не може да се постигне споразумение”, обясни съпредседателят на ПП.

И обяви, че ще има Министерство на държавните предприятия.

„Реално Министерството на икономиката плюс едно-две други държавни предприятия. Ще бъде разделено на две, така че да има едно министерство, което ще бъде на иновациите и растежа. Другото ще бъде на държавните предприятия“, обясни Кирил Петков. 

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.