Трусът е станал в 00.49 ч. местно време

Земетресение с магнитуд 4,9 е било регистрирано рано днес в източния турски окръг Ван от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуациии /АФАД/. Според данни на сайта на правителствената дирекция земетресението е било последвано от десетина вторични труса досега с магнитуд над две.

Силен трус в близост до японски острови (СНИМКИ)

Трусът е станал в 00.49 ч. местно време /23.46 ч. на 5 декември българско време/, а епицентърът му е бил в района на град Тушба на дълбочина 7,62 км под земната повърхност. Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу съобщи на профила си в Twitter, че към АФАД и телефона за спешни ситуации 112 не са постъпили сигнали за негативни последици от земетресението, съобщи държавната телевизия ТРТ Хабер.

Поредица от земетресения в Турция, трус и в Гърция

"Нашите екипи продължават да обследват на място", добави Сойлу. Валията на Ван Мехмет Емин Билмез също съобщи, че няма данни за щети и пострадали от труса към момента. ТРТ Хабер посочва обаче, че са се образували пукнатини по някои сгради.


Министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мурат Курум заяви, че на терен в района на труса са изпратени и екипи на окръжната дирекция на министерството, които следят развитията отблизо.

Земетресение близо до Истанбул

Междувременно сеизмичната активност в района на граничещия с Иран окръг продължава, като след земетресението от 4,9 в района на Ван са станали осем вторични труса с магнитуд между 2 и 3,3, сочат данните на АФАД.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА