"Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция", посочи от своя страна Десислава Атанасова

“Вие безспорно сте формация с добър политически опит. Вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост”. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на консултациите с ГЕРБ-СДС за съставяне на кабинет.

По думите на държавния глава след изборите има нужда от промяна и всички трябва да се съобразяват с това. „Последните две служебни правителства, които назначих, стабилизираха страната и доказаха, че е възможно управление, което обединява хора с различни политически възгледи”, посочи той.

Радев към ПП: Доверието на избирателите не се дава даром, трябва да се заслужи

„Както и хората очакват от вас да бъдете конструктивни. Мога да ви уверя, че както бях критичен към вас, така ще бъда критичен и към всяко друго управление. Целта е постигнатото дотук да бъде надградено, а не да вървим назад”, подчерта Радев.

"Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция. Ще бъдем със силни и непримирими позиции по отношение на отстояването на демокрация, законността и спазването на Конституцията", посочи от своя страна Десислава Атанасова. 

Радев започва консултации с парламентарните групи

И допълни: "Ако правителството, което ще бъде сформирано, има нужда от помощ и съвет, ще ги получат от нас. Но мога да ви обещая, че всяка грешка ще бъде осветявана и сочена. Не само защото това го изисква позицията ни на опозиция, но и защото, за да има добро управление, трябва да има силна и знаеща опозиция”. 

 „Критиката е форма на помощ към новата власт. Такова мнение изразихме и пред президента на консултациите. Длъжни сме заради нашите над 600 000 избиратели да бъдем силна, знаеща и изискваща опозиция. Няма да подкрепим ляво либерално правителство на четирите партии, които ще сформират мнозинство в НС. Нашата оценка за работата на служебните кабинети не се доближава до неговата оптимистична. Кризите са се задълбочили, а не са се решили. Обърнахме внимание на сериозните ни притеснения от последните действия на служебното правителство”, каза след консултациите Десислава Атанасова.

Тя открои какви ще са целите на партията като опозиция.

„Ще продължим да браним правата на българските граждани, да защитаваме демократичните ценности и да следим за спазването на Конституцията и законите. Ако има грешки, ще бъдат посочвани. ГЕРБ-СДС ще бъде силна опозиция в пленарна зала”, каза още Атанасова.

„За нас е важен въпросът кой ще носи отговорност за всички действия на правителството. Наша първостепенна задача е да гарантираме максимална доза реалност”, каза Томислав Дончев.

На въпрос дали в НС трябва да се влиза със зелен сертификат, Атанасова заяви следното:

„Членовете на нашата парламентарна група имат зелен сертификат. Всички сме ваксинирани. Предполагам, че на утрешния председателски съвет този въпрос ще бъде повдигнат”.

„Според анонсите новото правителство е „фейслифт“ на служебния кабинет. Уведомихме президента, че ще го държим отговорен, тъй като той е назначил служебния кабинет", категоричен бе Томислав Дончев. 

На въпрос дали биха подкрепили смяната на главния прокурор Иван Гешев, от ГЕРБ заявиха, че биха помислили да подкрепят комплексна съдебна реформа.

„Заявките за управление в момента са, че новата коалиция щяла да промени реалността. Истината е, че те я променят всеки ден. До вчера щеше да има коалиционно споразумение, след това разбрахме, че няма да има такова. Не е много ясно каква ще бъде структурата на кабинета. Когато стане ясен персоналният състав на правителството, тогава ще разберем каква е президентската квота. Очевидно такава ще има. Тази коалиция няма да е четворна, а ще е петорна”, заяви Даниел Митов.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.