Политикът от „Демократична България” е сочен и за вицепремиер

„Тази вечер или в утрешния ден предстои моите колеги от „Зелено движение” да направят официалната номинация за поста, аз съм една от номинациите”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” политикът от „Демократична България” Борислав Сандов. Той е сочен и за един от вицепремиерите в бъдещия кабинет, както и за министър на околната среда и водите. СПоред него коалиционните партньори са на крачка от подписване на споразумение

Кои са спряганите имена за министри в бъдещия кабинет

„Няма конфликт в коалицията заради постовете в министерствата. Въпросът беше дали не трябва да има позиция само за вицепремиер”, обясни той. Сандов потвърди информацията, че съпредседателите на „Продължаваме Промяната” са се срещали с лидерите на „Демократична България”, на която е присъствал и той.

„Това беше среща тип председателски съвет. Освен Кирил Петков и Асен Василев, присъства и още един член на партията. Коалиционното споразумение вече е към своя край и трудно може да се правят някакви промени. Такъв вариант съществуваше в началото”, заяви Сандов.

На ниво Министерски съвет от „Демократична България” ще имат три места – в правосъдното министерство, в това на околната среда и водите и в Министерството на дигитализацията.

Край на първия кръг от преговорите за съставяне на правителство

„Изчистваме текстовете, за да бъдат ясни и да бъдат сигнал към партньорите в ЕС по отношение на това, че предстои промяна в посоката, за която често ни критикуват, че изоставаме. Първоначалната формулировка, която от ПП представиха, изключваше от „Има такъв народ” да имат вицепремиер. Не знам дали е било пожелание на едната или другата страна. Но имайте предвид, че ИТН са поели много тежки и ресурсни министерства – МВнР, Енергетика, МРРБ. Това са много сериозни и отговорни министерства. От тази гледна точка тежестта се балансира. Математическото наместване тук няма да сработи”, посочи той.

 

 

Сандов поздрави представителите на ПП, които по неговите думи са имали балансиран подход и не са проявили високомерие.

Относно изказването на Асен Василев, че се планира 15% съкращение на служителите в държавната администрация, Сандов смята, че са необходими определени оптимизации, които да помогнат на бюджета да се развие.

Сандов: В края на другата седмица ще има разговор за конкретни министерски имена (ВИДЕО)

„Ако реализираме политиките, свързани с дигиталната трансформация, ако обединим част от ресорите, които съществуват паралелно в различни министерства, но вършат една и съща работа, това ще стане естествено. Трябва да се признае - България е със свръх раздута администрация. Това е в духа на общото ни разбиране”, обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.