Очертава ли се стабилно мнозинство от 134 гласа в новия парламент?

Край на първия кръг от преговорите между четирите партии в парламента, които ще опитат да съставят правителство. Разговорите за приоритети приключиха снощи с темата за външната политика на страната. Следват номинациите за министри, които да осъществят договорените вече политики.

"Продължаваме промяната" не изключва служебни министри да влязат в него, ако няма по-добри кандидати.

 

Следващата седмица започват разговорите за формиране състава на Министерския съвет.

За най-сигурни се смятат няколко имена - Кирил Петков да бъде министър председател.

 

Министър на финансите Асен Василев, а на транспорта Николай Събев. Даниел Лолел вероятно ще е предложението за външен министър. Всички те са от "Продължаваме промяната".

Възможност за здравен министър е проф. Георги Михайлов от БСП, името на Любомир Каримански от "Има такъв народ" се завъртя като възможност за Икономическото министерство, а Христо Иванов от "Демократична България" е вариант да оглави правосъдното министерство.

С края на преговорите по политики дойде и заявката на кандидата за министър-председател Кирил Петков.

"Нямаше тема, когато сложихме българския интерес да не постигнем огромно съгласие. Оттук- нататък, което искам да пожелая на всички нас, е да изпълним тези точки с реални действие и, повярвайте ми, след 4 години България няма да изглежда по този начин", убеден е Кирил Петков.

"Продължаваме промяната" посочиха отправна точка - реформа в КПКОНПИ и закриването на специализираните съд и прокуратура.

"Изглеждаха напълно невъзможни в предишното управление, в момента около тях има голям синхрон, обединение на коалиционните партньори. Оставката на главния прокурор поради уронване престижа на съдебната власт, ще излезем с една обща декларация в тази посока", заяви Лена Бориславова.

БСП, ИТН и "Демократична България" са уверени, че ще бъдат положени подписите за управленска коалиция.

"Разбира се, следващаат седмица е най-важна, защото сега е моментът за спорните въпроси, които трябва да изгладим. Както и въпросът за персоналния съсътав, което винаги създава колизии", каза Борислав Сандов.

От "Продължаваме промяната" обявиха, че не е изключено министри от служебния кабинет да останат в редовния. 

"Тези хора да бъдат с интегритет и да не може да им се вмени или проследи във връзка с тях някаква обвързаност с корупционни практики", каза още Лена Бориславова.

"На този етап не са обсъждани имена. не бих искал да спекулирам. Когато видя, че това са политиките, зад които мога и аз да застана, тогава може да се коментира и моето име", категоричен е Сандов.

Позицията на България за Северна Македония и присъединяването й към Европейския съюз остава непроменена. А в бъдеще ще се търси по-засилен диалог.

Кирил Петков от „Продължаваме промяната” е уверен, че коалиционно споразумение ще бъде подписано и след 4 години България ще изглежда по различен начин.

От БСП и „Демократична България” дадоха зелена светлина за формирането на редовен кабинет. 

Редовен кабинет ще има и според други две от преговарящите партии.

„Повече оптимисти, че ще се състави редовен кабинет. Всички партии го заявихме, че искаме да го направим”, заяви Корнелия Нинова.

„Да, смятам, че ще има редовен кабинет. И то доста по-скоро отколкото се очаква. В рамките на следващите две седмици”, заяви Владислав Панев от „Демократична България”.

Преговарящите заложиха бюджета за 2022 година да бъде приет до края на януари следващата година.

А дали това е проблем, коментира и бившия финансов министър Симеон Дянков.

„Това ще е безспорно трудна коалиция и заради броя на партиите в нея и заради разликите между тези партии – не само ляво дясно, но по някои основни теми като енергетика, влизане в Еврозоната, социални политики. Ще има големи разлики между тези партии”, заяви Дянков.

Нинова: Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет

И коментира дали е проблем, че бюджетът за 2022 година е заложено да се приемем до края на януари.

Владислав Панев: Редовен кабинет ще има в следващите две седмици

„Това е най-голямото закъснение в новата ни история, но аз не съм особено притеснен от това, защото при актуализацията на бюджета от Асен Василев се дадоха допълнителни пари за здравеопазване и някои от основните политики. Според мен ние ще влезем в този актуализиран бюджет в следващата година, няма да имаме време за нов бюджет за 2022. Ануари-началото на февруари ще харчим по 1/12 от сегашния бюджет. Това не е опасно”, заяви Дянков.

Дянков: През декември ще имаме кабинет, коалицията ще е трудна

Очаква се следващата седмица четирите преговарящи партии да започнат и оформянето на състава на новия Министерски съвет.

От утре започват разговорите за структурата на бъдещото управление и разпределеното на министерските постове между партии в коалицията. Очаква се и указа на президента за насрочване на 47-ото Народно събрание.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.