Помещенията, ползвани от изданието, бяха запечатани

Редакцията на вестник „Труд” се мести на друг адрес. В понеделник вечерта е приключило запечатването на помещенията, които медията е ползвала под наем. Сега собствениците на вестника имат седем дни да изнесат вещите си. Сградата е собственост на Министерството на културата. Оттам изчислиха, че „Труд” дължи на държавата над 235 хиляди лева от неустойки за неплатени наеми и консумативи. В съобщението министър Велислав Минеков казва, че "независимите медии би трябвало да зависят от своите читатели, а не системно да ощетяват държавата". 

По обяд във вторник пред сградата на ведомството се проведе демонстрация в подкрепа на вестника. В нея участваха депутати от ГЕРБ. СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Имаме едно насилствено действие на властта - по прекратяване на дейността на една медия и то неслучайна медия, а на най-стария излизащ все още вестник в България”, коментира Любен Дилов-син.

Държавата запечатва редакцията на вестник "Труд" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с позиция по казуса. В нея се посочва, че медийният регулатор следи случая с внимание. "Запечатването се извършва в присъствието на полицията. Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд", допълват от СЕМ. 

Вежди Рашидов е министърът, който отдава под наем държавните помещения на „Труд”. Той признава, че през годините медията е била некоректен платец. „Разбира се, когато има наемател, винаги може да има и забавяне, но се анексира, пишат се предупредителни писма за забавяне, които аз съм написал. След това се е оправяло”, каза той.

„За мен това е сериозно посегателство върху една свободна медия”, категоричен бе Рашидов.

Днес от Министерството на културата отказаха коментар, но в прессъобщение казват, че крайният срок за доброволно освобождаване на сградата от „Труд” е изтекъл на 26 ноември. Започна и изнасянето на техниката, а офисът вече е запечатан.

Дейността на вестника не е прекратена, казаха журналисти. От днес те работят в друг офис в центъра на София. „Една част от екипа е тук, други се преместват”, каза Биляна Веселинова – журналист във вестник „Труд”.

Междувременно партиите в 47-ото Народно събрание решиха в първия си работен ден да извикат служебния министър на културата Велислав Минеков заради казуса с вестника. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.