Лидерите на САЩ и Русия казаха, че се опитват да избегнат конфликта

Джо Байдън и Владимир Путин проведоха дългоочакван разговор. Той продължи повече от два часа. Основната тема беше високият риск от нова война в Украйна. Лидерите на Съединените щати и Русия казаха, че се опитват да избегнат конфликта. Двамата обсъдиха и редица други теми, сред които кибератаките, както и арестите на политици, активисти и журналисти в Русия.

Двамата лидери говориха по специално изградена линия. Тя беше допълнително защитена, за да могат лидерите да говорят открито. Въпреки напрежението, двамата започнаха в приятелски тон.

Западът призова Русия към сдържаност

Основната тема беше Украйна. Съединените щати смятат, че Русия може да нападне съседната страна. Сателитни снимки показват десетки хиляди руски войници в близост до Донбас и американците казват, че атака може да има още през януари.

„Не знаем, дали Путин е взел окончателното решение за използването на сила, но знаем, че разполага руската армия в позиция, от която може да действа мащабно и решително”, заяви Уилям Бърнс - директор на ЦРУ.

Руснаците настояват, че не са агресор. Те посочват струпването на украински войски близо до конфликтната зона в Донбас и казват, че това не им оставя избор.

„Важно е да бъде накаран режимът в Киев да изпълнява това, което черно на бяло подписаха в споразумението от Минск. Очевидно те слушат само каквото им кажат Съединените американски щати”, каза външният министър на Русия Сергей Лавров.

Байдън ще се консултира с европейските съюзници преди разговора с Путин

Aмериканското разузнаване смята, че руската кампания е резултат от това, че Владимир Путин вижда удобен момент да демонстрира сила и да притисне противниците си на Запад, за да получи отстъпки по редица въпроси.

„Смятам, че от тактическа гледна точка, Путин вижда следващите няколко месеца като време да действа. Вниманието на големите европейски държави е заето с друго - смяната на властта в Германия и предстоящите избори за президент във Франция. Същевременно Путин сега се усеща в по-силна позиция от икономическа гледна точка, в сравнение с положението в Русия преди няколко години”, заяви Бърнс.

ДЕМОНСТРАЦИЯ НА СИЛА: Украйна показа оръжия, закани се на Русия

Едно от нещата, които руснаците дадоха да се разбере, че искат гаранции от Джо Байдън и НАТО, че Алиансът няма да се разширява в източна посока. Още пред срещата беше ясно, че Байдън не може да даде такива гаранции. Това отново връща въпроса - готови ли са руснаците на крайности. Категоричен отговор няма, както няма и пълна яснота за друго - как конкретно ще отговори Западът на евентуална агресия. Байдън каза на Путин, че рискува санкции, каквито досега не са били налагани, но практиката сочи, че досега икономическите санкции не спират Кремъл да действа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.