Христо Иванов посочи, че ДБ ще получи три министерства

Подписването на коалиционното споразумение - на финалната права. Запознати с хода на преговорите за съставянето на управляваща коалиция прогнозират гласуването на персоналния състав на кабинета да се случи в края на следващата седмица.

Започва да се нарежда пъзелът с министерствата. В кулоарите на парламента Христо Иванов потвърди, че от ДБ ще получат три министерски поста - единият от тях вицепремиерски.

Стигнаха ли политиците до съгласие за следващия кабинет

Вече трети ден споразумението за бъдещата коалиция стои на трупчета, без одобрение. „Изчакваме да минат тези гласувания, за да можем да коментираме и да представим пред всички официалния вариант за това как ще изглежда Министерският съвет”, обясни Андрей Гюров от ПП.

И без отговор от другите партии, от „Продължаваме Промяната” са готови да вземат мандата за съставянето на правителство от президента. „Реалистичният вариант, който разглеждаме, е да получим мандат още тази седмица и в края на следващата да преминем към предложение за гласуване в зала”, допълни Гюров.

От „Има такъв народ” все още имат известни корекции в текста на споразумението. Уточняват обаче, че не става дума за проблем с министри и постове. „Имаме уточняване в текста. Конкретиката ще я видите във финалния вариант”, каза Любомир Каримански от ИТН.

Коалиционното споразумение между партиите се бави (ОБЗОР)

От партията на Слави Трифонов не бързат да уточняват колко министерства ще получат, но смятат, че е справедливо да имат вицепремиер.

БСП изчаква отговора на другите партии, за да свикат заседание на Националния си съвет, което да потвърди участието им в коалицията. „Първо споразумението и политиките - черно на бяло, изчистен окончателно - след това постове и имена”, уточни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Кои копчета ще натиснат при гласуването в залата към момента не бързат да кажат и от опозицията. „Ние не сме хора, които да поставят червени линии. Ние сме диалогични, хора, които от дълги години разбираме управлението на държавата и смятам, че това, което ще се случи - тази промяна, която се очаква, няма как да се случи без ДПС”, посочи Рамадан Аталай от ДПС.

Очакванията на мандатоносителя са до края на седмицата да бъде подписано коалиционно споразумение, а до края на другата да бъде гласувано правителството.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.