Ако се наложи, ще се прави нова ваксина, уверяват от компанията

Ваксините срещу коронавирус най-вероятно предоставят защита срещу новия вариант Омикрон. Това сочат предварителните данни на Световната здравна организация. Мутацията сваля ефективността им, но положителен ефект от тях все пак има. А от компанията Pfizer казват, че в предварителни тестове три дози от тяхната ваксина предпазва срещу новата мутация.

Изследване: Ваксината на Pfizer частично неутрализира Омикрон

От Южна Африка дойдоха добра и лоша новина. Лошата е, че вариантът Омикрон значително намалява ефективността на ваксината на Pfizer. Добрата е, че ефективността се оказала по-добра от първоначалните очаквания.

"Получихме данни, които сочат, че Омикрон избягва част от генерирания от ваксините имунитет. Но все още вярваме, че ваксините ще предпазят от тежко заболяване или смърт", обясни Вилем Ханеком, който е член на изследователския екип.

Проведените тестове представлявали инжектиране на Омикрон в кръв, взета от ваксинирани с Pfizer пациенти. Антителата, генерирани от ваксината, били в пъти по-неефективни срещу Омикрон, в сравнение с първоначалния вариант на вируса.

Първи съмнения за Омикрон у нас

Сега трябва да проучим какво означават първоначалните данни в практическата употреба на ваксините”, добави Ханеком.

Същевременно от германската компания BioNTech, която разработи ваксината съвместно с Pfizer, казаха че са успели да неутрализират Омикрон в лабораторни условия. Това било направено чрез три дози от вече наличния препарат. Първоначалните данни показвали, че трите дози неутрализират новата мутация толкова успешно, колкото двете действат срещу оригиналния вирус, открит в Китай. BioNTech съобщиха още, че ако все пак се наложи да се прави нова ваксина, тя ще е готова през март.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.