Те се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест

У нас има съмнителни проби за новия вариант на коронавируса - Омикрон. Те се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест. Това заяви за NOVA вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Ивайло Алексиев.

Съмнителните проби са заредени в специален секвенатор на Националната референтна лаборатория късно снощи и най-рано в петък ще стане ясно дали има Омикрон сред тях. Тестовете са на хора от различни части на България. За момента няма данни дали те са пътували в чужбина.  „Процесът ще трае около 30-40 часа. Към момента имаме насочващи данни от риъл тайм PCR от лабораторията по грип и ОРЗ. При няколко проби липсва S-гена, което е насочваща информация и не е изключено сред тях да има Омикрон”, заяви доц. Ивайло Алексиев.

Над 2000 нови случая на COVID-19 у нас за последното денонощие

Предварителен анализ на експертите в референтната лаборатория е показал наличие на характерните за Омикрон мутации. "При няколко проби липсва S генът и не е изключено да има Омикрон. Те са заредени приоритетно и правим всичко възможно максимално бързо да бъде установено начилието и на този вариант", посочи доцент Алексиев. 

Късно във вторник пробите са вкарани в специалния секвенатор, за да бъдат подложени на подробно геномно изследване.  Една конкретна проба при пациент буди най-сериозни тревоги, заявиха от Здравното министерство. "Властите извършват в момента епидемиологично проучване - къде е минал, къде е бил през последните няколко седмици, с кои хора е общувал", заяви д-р Тома Томов, зам.-министър на здравеопазването. 

Първата ваксинирана в света: Това е най-хубавото, което ми се е случвало. Имунизирайте се

"Не е невъзможно този човек отдавна да се е излекувал, тъй като минава време от взимане на пробата, изследване в лабораторията на място, изпращане на пробата до националния център", заяви доц. Ивайло Алексиев.

Здравните власти не изключиха ново затягване на ограниченията в случай, че Омикрон се регистрира и у нас. "Нека да изчакаме потвърждаването или отхвърлянето на евентуалните предположения. Съответно от резултатите ще се вземат необходимите мерки", категоричен е зам.-министър Томов. 

 

 

А според математици е възможно при разпространението на Омикрон у нас 10 заразени да предават инфекцията на 30 други. Покачване на случаите може да има още преди празниците. "Човекопотокът на хората, които идват от запад - това са студентите и работниците. Те започват да идват от 10-ти, когато самолетните билети са по-евтини", твърди проф. Огнян Кунчев, математик, БАН.  

Прогноза за бъдещето направиха и епидемиолози. "За съжаление опасността от нова вълна ние я предвиждаме, дори и да не дойде Омикрон, тъй като COVID-19 е респираторна инфекция, а сезонността на тези инфекции е предимно зимна, така че имаме притеснения евентуално за февруари месец", посочва д-р Христиана Бацелова.

Тогава според експертите е възможно да бъде пикът и на грипната вълна. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.