91-годишната британка получи първата доза от препарата на Pfizer преди година

Първият човек в света, който получи ваксина срещу COVID-19, 91-годишната британка Маргарет Кийнън, призова днес хората да се ваксинират, една година след нейната инжекция, съобщи Ройтерс. Кийнън каза, че ваксинирането й с първа доза от препарата на Pfizer/BioNTech на 8 декември 2020 г. е било "най-хубавото нещо, което някога й се е случило".

ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ: Британка на 90 - първата в света ваксинирана срещу COVID-19 (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Беше прекрасно. Сега не мога да повярвам на това, което се случи по онова време... Толкова съм щастлива, че си поставих ваксината", казва Кийнън в клип, излъчен по повод годишнината. "Насърчавам всички да си поставят ваксината", допълва тя.

Премиерът Борис Джонсън подчерта, че ранният успех на Великобритания в разпространението на ваксините срещу COVID-19 и заяви, че това е причината той да е успял да отвори отново икономиката на Англия през юли. Сега той настоява длъжностните лица да увеличат мащаба на провежданата в страната подсилваща ваксинация до ниво, подобно на първоначалното въвеждане на ваксините. Причина за това е безпокойството, което поражда новият вариант на коронавируса Oмикрон, заради който Джонсън въведе отново задължително носене на маски на някои места и ограничения за влизане в страната.

101-годишна жена първа беше ваксинирана в Германия срещу COVID-19

"Ваксините остават нашата първа и най-добра линия на защита срещу вируса", заяви Джонсън.

Във Великобритания вече са поставени близо 120 милиона дози ваксина срещу COVID-19 на 67-милионното си население (първи, втори или подсилващи дози). Учените са загрижени, че Омикрон може да бъде по-лесно преносим от доминиращия в момента щам Делта и, че има мутации, които биха довели до по-ниска ефективност на ваксините.

Поставиха в музей флакона от първата ваксина срещу COVID-19, приложена в САЩ

Министърът на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид заяви, че подсилващите дози от ваксините трябва да продължат да осигуряват добра защита срещу тежки заболявания, дори ако те са по-малко ефективни срещу Oмикрон в сравнение с предишните щамове.

Мей Парсънс, медицинската сестра, която е ваксинирала Кийнан, каза, че много тежко болни хора в отделенията за COVID-19, в които работи, не са ваксинирани."Ако не сте ваксинирани, все още има шанс да получите доза", казва Парсънс.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА