В музея са изложени и други материали, свързани с инжектирането на първата доза

Националният музей за американската история "Смитсониън" придоби флакона от първата доза ваксина срещу COVID-19, приложена в САЩ, като част от плана си да документира глобалната пандемия и "този необикновен период, през който преминаваме", съобщи Асошиейтед прес.

Медицинска сестра е първата ваксинирана срещу COVID-19 в САЩ (ВИДЕО)

Музеят обяви, че се е сдобил с флакона и други материали, свързани с инжектирането на тази първа доза, по повод отбелязването на предстоящата първа годишнина от пандемията.

Журналистите от Асошиейтед прес получиха изключителен достъп, за да видят новопридобитите експонати - флакони, специално оборудване за транспортиране, медицински облекла и идентификационната карта на нюйоркската медицинска сестра, която първа в САЩ беше имунизирана срещу новия коронавирус.

"Искахме експонати, които разказват цялата история", каза директорката на музея Антия Хартиг. "Всичко от медицинските облекла до фризера, в който се доставят ваксините".

Джо Байдън се ваксинира срещу COVID-19

Макар да има множество дати, свързани с годишнината от началото на пандемията, от музея избраха датата 11 март - денят през миналата година, когато Световната здравна организация обяви глобална пандемия. През същата седмица голяма част от живота в Америка замря, докато вирусът настъпваше в офиси, домове и спортни събития.

"Задачата ни бе да документираме този необичаен период, през който преминаваме", каза Даян Уенд, куратор в отдела по медицина и наука в музея. "Специално насочихме вниманието си към разработването на ваксини от самото начало".

Първата ваксина в САЩ бе поставена на 14 декември 2020 г. на Сандра Линдзи, медицинска сестра в интензивно отделение. Флаконът от първата доза е дарен на музея от здравноосигурителната компания "Нортуел Хелт", ваксинирала Линдзи. Освен оригиналните флакони на "Пфайзер", дарението включва специален контейнер с размер на минибар, в който ваксината се транспортира, опакована със сух лед.

Д-р Фаучи с прогноза кога ще бъде достигнат стаден имунитет в САЩ

"Кураторите ни се интересуваха особено от процеса и от опаковането", каза говорителката на музея Мелинда Мачадо. "Историята на ваксината не се изчерпва само с това, което се инжектира в ръката".

Новите експонати, свързани с COVID-19, ще са част от богата медицинска колекция на музея, сред които са една от първите дози от ваксината срещу полиомиелит, разработена от д-р Джонас Солк през 1955 г., специални спринцовки и имунизационни карти от онова време. В колекцията вече е и триизмерния модел на новия коронавирус, който бе дарен на музея миналата седмица от имунолога д-р Антъни Фаучи. 

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА