Жената живее в старчески дом, където бяха ваксинирани и други жители

Едит Квойцала от Халберщат (Саксония-Анхалт) стана първата жителка на Германия, ваксинирана срещу коронавируса, съобщи вестник „Билд”. Жената живее в старчески дом. Там в събота бяха ваксинирани и други от живеещите, както и служителите.

Къде в Европа също получиха днес ваксини срещу COVID-19

Официално ваксинацията в Германия започва в неделя в 07:00 местно време, но 101-годишната Квойцала получи първата инжекция Comirnaty в събота. Това е официалното наименование на лекарството, разработено от консорциума BioNTech - Pfizer. Необходими са общо две инжекции.

Първите партиди ваксина от BioNTech - Pfizer пристигнаха, освен провинция Саксония-Анхалт, и в други региони на Германия - в Баден-Вюртемберг, Бранденбург, Хамбург, Саксония, Шлезвиг-Холщайн. Именно властите на провинциите в крайна сметка регулират целия процес на ваксинация.

ОТ ВИТЛЕЕМ ДО РИМ: COVID-19 хвърли сянка върху коледните празненства по света

В Германия са създадени общо 442 центъра за ваксинация. Освен това лекарството ще бъде разпространено до мобилни групи, които ще правят ваксинации в болници, домове за възрастни хора и инвалиди.

Постоянният комитет по ваксинациите (Stiko) на института "Роберт Кох" (подчинен на Министерството на здравеопазването на Федерална република Германия) преди това представи програма, според която ваксината първо трябва да бъде получена от граждани на възраст над 80 години, жители на домове за възрастни и инвалиди, както и персонал, работещ там, медицински персонал в интензивни отделения и такива за спешна помощ. Общо тази първа група, предложена от Stiko, включва около 8,6 милиона души. Пенсионерите ще бъдат информирани, че могат да получат ваксината, включително по пощата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС