В пленарна зала се стигна до остър тон по темата и обвинения към здравния министър

Втори ден продължава и спорът, дали депутатите трябва да влизат в парламента със зелен сертификат.  Засега в сградата на парламента се влиза без зелен сертификат, тъй като спорът   по въпроса продължава и официално решение все  още няма.  В зала се чуха различни предложения като подлагане на решението на референдум и дори ултиматум - документът да стане задължителен за депутатите или да отпадне изискването в цялата страна.  Стигна се  до остър тон по темата и обвинения към здравния министър Стойчо Кацаров.

„Възраждане” ще поиска референдум за зеления сертификат

Спорът за зеления сертификат от общественото пространство се прехвърли и в Народното събрание. Депутатите вече втори ден не могат да вземат категорично решение. Затова  от ГЕРБ излязоха с декларация в зала  и отново настояха документът  да стане задължителен за влизане в сградата на парламента.

"Преди дни заявихте, че ще се влага нов смисъл в думите народен представител. Очевидно новия смисъл  за думата е за народните представители могат едни правила да съществуват , за всички останали българи са други", заяви Десислава Атанасова, ГЕРБ. 

И дадоха ултиматум – или здравният министър Стойчо Кацаров да наложи зелени сертификати и за Народното събрание, или те да отпаднат в цялата страна.  Предложението разгневи депутатите от "Възраждане".  "Кой е Кацаров, че да решава, трябва да решава българският народ. Или парламентът в качеството си на представител на българския народ да реши или българския народ като върховен суверен на референдум да реши за отмяната или продължаването на тези дискриминационни мерки", посочи Костадин Костадинов, "Възраждане". 

"Възраждане" без маски при президента: Зеленият сертификат да отпадне!

Темата се прехвърли и в кулоарите на парламента. От Демократична България и Продължаваме промяната  защитиха позицията си, че в парламента трябва да се влиза само със сертификат или тест.

"Народното събрание е една институция, която дава пример за цялата държава и мерките, които са предвидени противоепидемичните трябва да важат за цялата държава по един и същи начин", категоричен е Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната". 

"Задължително да, защото иначе е двоен стандарт. Трябва за молове, трябва за театри, трябва за музей, за кина, за обществена сграда като парламента, такава е логиката не трябва. Ми това за мен е двоен стандарт", посочи Мартин Димитров, "Демократична България". 

Андрей Гюров: Изискването за зелен сертификат в НС не е точка от дневния ред

От БСП обаче погледнаха казуса от друга страна, като направиха сравнение с други държавни институции. "Смятам, че не е редно да се предявяват такива ултимативни претенции. Нашата група е изцяло ваксинирана и всички имаме зелен сертификат, но това е въпрос на етика и въпросът е много сложен. Вие виждате, че много от държавните учреждения нямат нужда от достъп със зелен сертификат", заяви  Георги Михайлов, БСП.

Решението на спора все пак се очаква в следващите  дни. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.