Средствата са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост

„В Плана за възстановяване и устойчивост сме заложили 100 млн. лв. за закупуване на апаратура и оборудване на детските отделения в болниците в цялата страна. Категорично избирам да застана зад интереса на болните деца, които години наред се лекуват в лоши условия. Възможността, която се открива в болница "Лозенец", е най-доброто, което можем да им дадем”. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти в Народното събрание, предаде "Фокус".

В знак на протест: Медицинският факултет на СУ прекратява занятията

"Изграждането на болница не е достатъчно условие. Не всички деца ще могат да се лекуват в нея, дори след като бъде завършен този проект", обясни здравният министър.

"Това, което сме приели, дава нови възможности, включително за болница "Лозенец". Не знам дали знаете, но тя се намира в много тежко финансово състояние. Излизат ръководителите на болницата и предявяват някакви претенции. Първо - това не е тяхна болница, те са наемни работници там. Второ - те са я управлявали така, че почти са я докарали до фалит. Болницата е завършила миналата година с 21 млн. лв. дългове. От началото на годината е натрупала още 18 млн. лв. Към 30 септември финансовият резултат е минус 39 млн. лв.", заяви Кацаров

МЗ задвижи процедурата по сливане на болници „Лозенец” с Националната педиатрия

Той добави, че чака Българският лекарски съюз и НЗОК да повишат цените на медицинските услуги, свързани с лечението на деца, както и интереса на лекарите да практикуват педиатрия.

Министърът коментира и проверката на КПКОНПИ за тестовете за ученици. По думите му, след като са сезирани, те са длъжни да извършат такава проверка. "Аз нямам абсолютно никакви притеснения", заяви Кацаров и уточни, че всички документи, свързани с тези покани, са публикувани на интернет страницата на Министерство на здравеопазването. "Щях ли да ги публикувам, ако имах някакви притеснения?", попита здравният министър.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.