Медици от здравното заведение излязоха на протест

Министър Стойчо Кацаров задвижи процедурата за сливане на болницата „Лозенец” с Националната педиатрия „Проф. Иван Митев", за да подобри лечението на българските деца. Това  отново предизвика протестите на работещите в бившата правителствена болница. Според медиците идеята е абсурдна и е невъзможно двете заведения да работят заедно. Лекарите се притесняват и че ще останат без работа след сливането. По информация на NOVA за сливането между двете дружества ще са необходими между 6 и 8 месеца.

Благомир Здравков: Идеята за детска болница към МБАЛ „Лозенец” е добра

“Виждате тук персоналът на болницата се събрал, защото един частен министър реши да унищожи една българска болница с традиции”, заяви доц. д-р Дорина Асенова.

Идеята в болница „Лозенец” да се направи педиатрично лечебно заведение здравният министър  я обяви преди дни. Тогава направи уточнението, че ще бъде изградена нова сграда, а „Лозенец” ще остане многопрофилна болница. С днешна дата обаче Стойчо Кацаров вече е започнал процедурата по сливането на двете лечебни заведения –болница „Лозенец” в детската болница „Д-р Иван Митев”.  И това разгневи лекарите.

„Не е постъпвал абсолютно никакъв документ, единственото, което апокрифно се разпространява е един протокол, с който „Лозенец” се поглъща от педиатричната болница”, заяви доцент Радосвет Горнев.

Кацаров: Дворът на болница "Лозенец" е най-подходящ за детска болница

Документ, който директорът на „Лозенец” няма да подпише. „Това е безумие, което трябва да спре. Аз съм против унищожаването на две болници”.

Технологични и не само обаче са и проблемите пред съществуващата детска болница.

„Нашата образна диагностика е най-просто първо ниво, най-обикновен конвенционален рентген …и наистина се налага за такива изследвания децата да бъдат трансферирани в други лечебни заведения. Безспорно материално-техническата база ще бъде по-добра, всички тези дейности в правителствена болница са налични, но просто механичното пренасяне на педиатрията не е достатъчно”, посочи от своя страна доктор Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев".

Според медиците е необходим и анализ, но такъв още няма. Директорът на педиатрията подкрепя идеята за сливане на болниците. В  педиатричната болница обаче трябва да бъдат преместени и детските клиники от другите здравни заведения. В петък в 11 сутринта медиците от болница „Лозенец” отново излизат на протест, но пред Здравното министерство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.