NOVA научи имената от свой източник

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще бъде предложението на партията за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, научи NOVA от свой източник.

Неофициално: Радев връчва мандат на ПП утре

От левицата ще предложат имена и за още три министерства – на туризма, на земеделието и на труда и социалната политика. По неофициална информация социалистите искат Христо Проданов да поеме ресор „Туризъм”, Иван Иванов да бъде начело на земеделското министерство, а Георги Гьоков – социален министър.

От БСП се събраха на Национален съвет, за да връчат мандат на Корнелия Нинова за подписване на коалиционното споразумение. От партията по всяка вероятност ще дадат зелена светлина на документа, научи още NOVA.

Очакванията на всички са за едно стабилно управление на страната, тя има нужда от това, коментира пред журналисти депутатът от левицата Георги Михайлов. В отговор на въпрос дали БСП ще участва във властта със свои министри и дали лидерът на БСП Корнелия Нинова ще е вицепремиер, той каза, че това ще реши Националният съвет.

Петков: Надяваме се, че днес ще бъде подписано коалиционното споразумение

"Моето мнение е, че тя има пълното право да участва в управлението на страната, напълно го е заслужила, но това ще се вземе като решение от Националния съвет", заяви Михайлов.

Кирил Добрев коментира, че винаги се е страхувал БСП да не изглежда "нещо като ВМРО в управлението на ГЕРБ или като "Атака" в други управления, които минаха". Той каза, че подкрепя Корнелия Нинова "за всеки държавен пост, стига да остави партията на мира и на спокойствие".

Според Антон Кутев това ще е тежко управление и за следващото правителство, и за БСП.

"Тук става дума за една типично ляво-дясна коалиция, която, между другото, във всичките си форми убива левите партии. Няма в историята в последните 20 години подобна коалиция, която да не е била за сметка на левите партии", коментира той на влизане в сградата. Според него дали БСП ще се справи е единият от въпросите, по-важният е дали правителството ще се справи с всичките кризи, които го очакват.

САМО ПО NOVA: Какво гласи финалното коалиционно споразумение

Председателят на БСП-София Калоян Паргов очаква да чуе дали в споразумението присъстват важни за партията неща, дали са спазени червените линии, кой ще бъде начело на тези ведомства, които са определени за БСП, и какво е бъдещото на БСП оттук-нататък.

На въпрос подходяща ли е Нинова за вицепремиер, той коментира, че е запознат с тези медийни публикации за различни представители на БСП. Според него Нинова притежава нужния управленски капацитет. "Без значение, че аз съм един от най-острите й критици, когато истината е такава, не мога да кажа на черното - бяло и на бялото - черно", допълни Паргов.

Народният представител Румен Гечев коментира, че е прегледал още веднъж текстовете, специално в частта икономика и финанси, и смята, че колегите са се съобразили с това, което БСП е искала, постигнат е баланс и би трябвало споразумението да получи одобрение. "България има нужда от коалиция и от ново правителство", посочи той.

Нинова: Постигнахме съгласие за споразумението, предстои решение на НС на БСП

Петър Мутафчиев очаква една сериозна дискусия, която, по-думите му, е закъсняла и в която ясно да се очертаят приоритетите на това управление. В БСП друга теза, освен че България трябва да има ново правителство, няма, без значение на какви ни делят - на властимащи в БСП или тези, които не са съгласни с ръководството, посочи той. Според Мутафчиев БСП е можела да участва без да е в изпълнителната власт, защото това давало възможност за подкрепа на определени политики. Нищо не пречеше да се поиска председателското място и да гарантираме мнозинството в парламента, допълни той, като уточни, че това са различни подходи.

Светлана Шаренкова каза, че Националният съвет на БСП трябва да одобри и министрите, които партията ще предложи, за да не завърши правителството като това на Орешарски. "Не искаме това правителство да завърши като правителството "Кой" с незнайни министри и с целувка на Орлов мост между Сергей Станишев и Лютви Местан", коментира тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.