Документът беше подписан и от четиримата бъдещи участници във властта

Коалиционното споразумение за управление на България вече е факт! Документът беше подписан и от четиримата бъдещи участници във властта – „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”. 

Подписването на документа, който е от 140 страници, е станало днес следобед в три отделни срещи. Първо „Продължаваме Промяната” са седнали на една маса с „Демократична България”. Под документа са се подписали Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Втората среща е била със Слави Трифонов, който като председател на ИТН, се е подписал под документа.

Последната среща е била с Корнелия Нинова. след продължило цял следобед заседание на Националния съвет на БСП.

Кои са спряганите имена за министри в коалиционния проектокабинет

Още от сутринта денят започна с оптимизъм, че споразумението на бъдещата власт окончателно ще стане факт.

„Надяваме, се че днес ще бъде подписано споразумението. Просто трябва да имате още малко търпение. Надяваме се до края на деня”, заяви Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме Промяната”.

Христо Иванов заяви, че според „Демократична България” текстът на споразумението е изяснен.

На крачка от властта от „Демократична България” признаха, че няма да е лесно.

„Това няма да е лесно управление, лесна коалиция. Не искам да залъгвам никого, но ние сме решени да работим за преодоляване на всички възможни проблеми и да имаме едно работещо управление”, заяви Христо Иванов.

А с партийни совалки в кулоарите на парламента бъдещите коалиционни партньори вече обсъждаха как ще управляват.

„Говорим по теми вече за след коалиционно споразумение, за работата, която трябва да свършим”, заяви Кирил Петков.

И все още без подписи – от „Продължаваме промяната“ обявиха, че на тях се е паднала задачата да пазят стабилността на кабинета.

„Хубаво е, че със сигурност ние явно ще бъдем и в ролята на гарант като най-голямата политическа сила, така че дали всеки един от тях ще подпише с нас или заедно всички ще видите надявам се една обща снимка”, заяви Петков.

Още утре президентът ще връчи мандата за ново правителство. А около обед от „Продължаваме Промяната” ще представят структурата и състава на  предлагания от тях Министерски съвет.

ВСИЧКО ЗА НОВАТА ВЛАСТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.