При инцидента загинаха трима души

Антон Чавдаров ни среща с героите, които с риск за живота си успяха да спасят 27 души, включително две новородени бебета, от горящия блок в Благоевград. При тежкия инцидент загинаха трима души, десетки бяха евакуирани.

Когато пожарът избухва, бебетата с майка им и баба им се намират на един етаж над пожара. Стълбата за евакуация обаче не може да достигне до тях и за огнеборците става ясно, че единственият шанс е да се слезе надолу през горещото и задимено стълбище.

„Когато пристигнахме, пожарът се беше разраснал. Евакуирахме хората със стълба и започнахме гасене. Нищо не се виждаше заради дима, а температурата беше много висока. Веднага намокрихме бебетата с вода. Трябваше по най-бързия начин да ги изведем от негодната среда. От Спешна помощ веднага ги поставиха на дихателни апарати”, разказа в ефира на „Събуди се” Давид Гълъбов. Той изказа съболезнования на близките на загиналите.

Разследват умишлен палеж на пожара в Благоевград

"Огнеборецът се задъхваше при нас, имаше сигурно нужда и той от помощ, аз даже го питах, но въпреки това се втурваше, мокреше пелените на бебетата, донесе вода и се втурваше да ни свали до седмия етаж, защото не можеше да стигне до осмия етаж", разказва бабата на децата Мая.

В евакуацията участваха и доброволци. Когато Христина Календерска и Владимир Филков пристигат на мястото на пожара, се сблъскват очи в очи с голямата трагедия. 

 

 

„В един момент единият от пожарникарите излезе и падна пред нас на земята. Той беше дехидратиран, беше прегрял. От униформата му излизаше пара. Качихме го на носилката, дадохме му вода и го поставихме на кислород. След като се свести, веднага се върна, за да продължи да помага”, разказа Филков.

Три са жертвите на пожара в блок в Благоевград

Когато димът в блока намалява, идва моментът, в който доброволците влизат, за да помагат при евакуацията на хората от етажите.

„На втория етаж имаше възрастен мъж, който беше трудноподвижен. Взехме носилката с колегата и го измъкнахме”, каза още и Владимир Филков.

„На последните етажи имаше хора, които се бяха барикадирали в апартаментите си. В крайна сметка успяхме да ги убедим и да ги изведем”, разказа Христина Календерска.

Владимир разказва, че часове след пожара блокът е продължавал да представлява същинска пещ. За съжаление, спасените десетки животи не притъпяват болката от загубените три.

Пожар в блок в Благоевград, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.