„Призовавам всеки, който има сигнали за корупция, да ги подава", каза още той

„Обикновено корупцията нанася огромни щети, а понякога дори убива”. Това заяви вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

НОВАТА ВЛАСТ: НС одобри кабинета "Петков" (ОБЗОР)

„Призовавам всеки, който има сигнали за корупция, да ги подава. Всеки, който има сигнали за нарушения на околната среда, да ползва зеления телефон към регионалните инспекции”, добави Сандов.

Сандов: Прозрачността е едно от първите неща, с които ще се захвана като министър

Той беше категоричен, че трябва да се направи щателна проверка на плажовете у нас. „Трябва да си ги върнем, както и да си опазим дюните, не само заради самото опазване, но и за да привличаме туристи”, коментира Сандов.

„Ще издам инструкции на сайта на всяка една регионална инспекция по околна среда, на заглавната страница, да стои публичен регистър за всяко едно намерение за строеж. Ще направим така, че да се прилагат такива планове върху по-големи територии, за да не се налага всяка една малка къщурка да минава през тази процедура. Така ще облекчим бизнеса, който се опитва да прави неща на места, където е позволено, ще казваме къде не може и ще намалим с около 70% работата на регионалните инспекции”, обясни министърът.

Продължава възстановяването след наводненията у нас

Той коментира и предполагаемите причини за бедствено положение в части от Южна България след обилните дъждове. „Мостовете, които видяхме срутени, не са стари. Тези в Родопите са на векове и продължават да са там. Правени са някога, защото на 100 години е идвала висока вълна, но днес те са непокътнати. Проблемът с новата инфраструктура е, че тя не предвижда. Няма мисъл и структура”, посочи Борислав Сандов.

По думите му канализационните системи също трябва да са добре почистени и не трябва да се издават разрешения за строеж в близост до реки.

„Истината е, че в България има много документи, които стоят по шкафовете и нямат приложение. Имаме Стратегия за адаптация към климатичните промени. Макар и късно завършеня, тя съществува и сме платили доста за нея като държава. Трябва да я извадим и да я вкараме в приложение. Тя ще реши част от проблемите”, каза Сандов.

Ицо Хазарта: Предупредиха ме, че ще загубя най-ценното, ако продължа с ПП

Относно изказването на Ицо Хазарта от парламентарната трибуна, че е бил заплашван, че ще загуби най-ценното, което има, Сандов коментира: „Това, което сподели, е много притеснително. Вярвам, че той има смелостта и ще го каже и там, където трябва. Иска ми се да вярвам, че не става въпрос за семейството му”.

ПОД ПРИЦЕЛ: Предстои ли масово закриване на ТЕЦ-овете?

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА НОВАТА ВЛАСТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.