По думите му в момента рекорден брой хора получават енергийни помощи

Държавата има механизми за контрол на цената на тока. Това заяви в ефира на „Здравей, България” министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Според него един от възможните варианти е налагане на мораториум върху тарифите.

„Всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще го получат. По време на служебното правителство се увеличи кръгът на хората, които получават социално подпомагане в частта енергийни помощи. Става въпрос за над 290 000 души. Досега не сме имали такъв брой в новата ни история. Добре е, че от една страна държавата може да си позволи да помогне. От друга страна, това значи, че има много бедни българи, които не могат да си позволят да се отопляват", поясни той.

ПО-СКЪПИ ТОК И ПАРНО: Кабинетът анализира спешно предложението на КЕВР (ОБЗОР)

Гьоков коментира и темата със зеления сертификат. 

„Не може документът да важи за едни сфери, а за други - не. Рано или късно ще се наложи да уравним нещата. Българите се съпротивляват за сертификата, защото не разбират за какво става въпрос. Те го свързват пряко с ваксинирането. Документът обаче важи и за преболедували, и за хора с антитела”, каза Гьоков.

Петков иска засилване на ваксинацията, призова работодателите да въведат зелен сертификат

Според него бизнесът би се съгласил с въвеждането на сертификата. „Някои неща трябва да се изяснят. Например как се съвместява зеленият сертификат с трудовите права. Единствената цел е да предотвратим следваща вълна на коронавируса. За бизнеса е много по-опасно ново затваряне. Трябва да се направи ваксинационна кампания. Българинът трябва да бъде убеждаван, а не насилван", поясни министърът.

По думите му от следващата учебна година е възможно законодателно да бъде решен проблемът с безплатните детски градини и ясли.

Новият социален министър направи коментар и относно проблемите в социалните домове.„Закриването на домове за стари хора не трябва да става с лека ръка, защото у нас нямаме толкова много такива, а населението ни е застаряващо. Трябва да има повече контрол, за да няма злоупотреби”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК