Рекорден брой семейства са получили енергийна помощ. Новото правителство пое ангажимент да продължи и COVID добавките за пенсионерите

Рекорден брой семейства са получили енергийна помощ заради по-високите цени на тока. Това обяви министърът на труда и социалната политика в ефира на NOVA. За този сезон, еднократна помощ от 523 лева са получи близо 261 хиляди семeйства, а след като служебният кабинет разшири критериите за енергийна помощ, броят им надхвърли 290 хиляди. За целта от бюджета са отделени над 151 милиона лева. По-голямата част от средствата вече са изплатени.

Новото правителство пое ангажимент да продължи и COVID помощите за пенсионерите. Така гарантират, че пенсионер няма да има по-нисък доход от линията на бедност, която за следващата година е 413 лева.

Социалният министър: Цената на тока може да бъде ограничена чрез мораториум

Алексия взима минимална пенсия. С COVID добавката от 120 лева успява да свърже двата края. „Пенсията ни стига, защото живеем на село. От София сме се прехвърлили в Голямо Дряново. Не съм наясно дали ще оставят тези добавки. Ако ги оставят и ги увеличат ще се отрази, обаче ако ги махнат и остане само увеличението може би някои пенсионери ще останат с по-малко пенсии”, коментира тя.

COVID помощта от 120 лева ще се изплаща до края на годината, но дори и след това парите за пенсионерите като Алексия няма да се намалят, увери социалният министър Георги Гьоков. „Всички ще получават равни добавки. Няма да има пенсионер, който досега е получавал една сума и след Нова година ще получава по-малка сума”, каза той.

НС замрази цените на тока и парното за бита

Целта е ясна, но не и пътят, по който да се постигне смятат и експерти. „Вероятно ще има различни начини, по които целта да не получават по-малко пари ще се постигне. В едни случаи ще има добавки, в други ще има доплащане до линията на бедността, особено за най-ниските пенсии”, казва финансистът и бивш социален министър Иван Нейков.

„Това, което казват министрите на финансите и на труда и социалната политика е, че пенсиите под линията на бедност за следващата година от 413 лева ще бъдат подпомогнати, подкрепени от социалната система. Тоест, ако получаваш пенсия от 370 лева, която е минималната пенсия, те предлагат да се прибавят 50 лева, с които да се достигне до линията на бедност”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

Остава и въпросът какво точно ще се случи от догодина с пенсиите за стаж и възраст, различни от минималната. Защото ако сега пенсионер взима 500 лева плюс 120 лева COVID добавка, също ще очаква да продължи да получава минимум  620 лева. 

„Това е капан, който беше заложен и от който трябва да намерят как да се измъкнат. Целта в социалната сфера е справедливост – даваш на този, който има нужда. Този, който може - да се оправя сам”, посочва Иван Нейков.

Точните разчети ще станат ясни тепърва. Колкото до други социални ангажименти на новата власт като безплатни учебници за всички ученици и безплатни детски градини  - все още не е ясно откога точно могат да се случат на практика.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК