Налага се спешен ремонт на културната институция

Откраднаха огромен лист ламарина от покрива на Драматичния театър в Благоевград. Кражбата става в центъра на града в нощта на 14-ти срещу 15 декември. Неизвестните лица са се качили върху входа на институцията и са изкъртили медната ламарина. Така кабелите, които минават оттам, остават оголени.

Сега се налага спешен ремонт, за който тепърва ръководството на театъра трябва да кандидатства за пари. Той вероятно ще струва около 6000 лева. Сметнато в представления това прави точно 2 спектакъла, които актьорите трябва да изиграят безплатно, ако театърът трябва сам да възстановява щетите. Това все пак не би трябвало да се случи, защото се очаква разходите да поеме Министерството на културата.

Кражба на захранващ кабел потопи в мрак Аспаруховия мост

„Не мога да си обясня случилото се. За мен това е нагло и изключително абсурдно. Звучи смешно, звучи дребно и забавно, но всъщност не е, защото това са си реални щети върху сградата, които ще ни костват средства, коментира Маргарита Мачева, директор на ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

„Тепърва трябва да кандидатстваме за капиталови средства, тъй като сградата е държавна. Министерството на културата трябва да ги отпусне в края на годината. Това е сложно и реално тази процедура трябва да започне през януари”, каза още тя.

В театъра по спешност са заменили ламарината с подръчни средства, за да няма течове и аварии заради оголените кабели.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.