Приоритизираните граждани са разделени в няколко категории

Русия добави ваксината срещу коронавирус в националния ваксинационен календар. Това стана със заповед на министъра на здравеопазването Михаил Мурашко. Заповедта на Министерството на здравеопазването и приложенията към нея са публикувани на официалния интернет портал за правна информация на страната.

Въвеждат здравен пропуск в Русия

Приоритизираните граждани, които задължително трябва да бъдат ваксинирани, са разделени в няколко категории:

- Граждани на 60 и повече години;

- служители в медицинската, образователната и социалната сфера;

- лица, живеещи в социални институции;

- пациенти с хронични заболявания, включително с белодробни болести, с болести на сърдечно-съдовата система, захарен диабет и затлъстяване;

- жители на градове с население от един милион или повече.

В документа се отбелязва, че е възможно да се ваксинират деца на възраст между 12 и 17 години срещу коронавирус само доброволно след писмено заявление от един от родителите или законен представител.

Руски лекари канят антиваксъри в COVID-19 отделение

Според Министерството на здравеопазването на страната делът на ваксинираните пациенти сред новозаразените не надвишава четири процента, тежките случаи са малко, по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС