Коментар на финансиста Левон Хампарцумян

„Ако основната лихва в Еврозоната тръгне нагоре, донякъде провокирана от по-висока инфлация, може да очакваме да поскъпнат и ипотечните кредити". Това заяви финансистът Левон Хампарцумян в студиото на „Здравей, България”.

„Нито едното, нито другото обаче ще бъде рязко. Важно е не колко е лихвата, а дали е поносим разходът по обслужване на кредита за този, който го е взел”, добави той. „И в момента кредити се дават по-трудно спрямо кризата от 2006-2007 г. Тогава мисля, че всички си научиха уроците. Сега това се случва по-консервативно, но пък има фактори, които пораждат търсене на нови жилища”, каза още финансистът.

Спирала от кредити: Когато клиентите намаляват, а лихвите растат

Запитан дали си струва в момента да се инвестира в имот, той посочи: „Отговорът не е еднозначен. Ако някой иска да си купи жилище за собствените нужди и може да си го позволи, е едно. Ако се взима жилище за спекулация, т.е. купуваме 5-10 апартамента, даваме ги под наем или ги препродаваме, то купувачът поема риск, че пазарът може да тръгне надолу или наемите да не се вдигнат, колкото очакваме”.

Левон Хампарцумян: Лихвите по депозитите ще скочат

„Ако сте взели жилище за собствена нужда, дори и да ви се струва, че нещо в годините се променя, то вие го понасяте, защото така или иначе ще плащате 30 години”, коментира финанситът. „Несъмнено покупката на жилище е добър вариант, ако ще се живее в него и ако то отговаря на нуждите на купувача. Ако се взима спекулативно, за да бори инфлацията – тогава това може да стане, но може и да не стане. Има рискове”, обобщи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.